En ple debat sobre el catalanisme, l'aportació del Cercle d'Estudis Sobiranistes és nodrir amb estudis i propostes sòlides el projecte independentista. Establir, per exemple, sobre quins principis hauria de basar-se la constitució de l'Estat català. El primer pas per fer-lo possible, a criteri seu, és situar el dret a l'autodeterminació en el debat social i mediàtic. I després, explicar als ciutadans quines són les «oportunitats econòmiques, socials, acadèmiques, culturals i tecnològiques» que perd el país «pel sol fet de no ser un Estat i no poder decidir lliurement el que més li convé», tal com recull el seu manifest. Això implica espantar certs fantasmes i aclarir que per la via democràtica Catalunya pot esdevenir de facto un Estat de la Unió Europea avalat per la comunitat internacional. Provar l'eficiència i la viabilitat de l'Estat català és, per tant, un dels pilars sobre els quals s'aixeca el Cercle, que defensa alhora la necessitat de la independència per raons identitàries. Un cop oberta la veda, aquest grup d'intel·lectuals que aplega representants de totes les sensibilitats catalanistes sosté que el nombre d'independentistes es multiplicarà.
«M'ESTIMO ESPANYA»
López Tena va insistir que aquest projecte no és antiespanyol. «Sóc fill d'andalús i m'estimo Espanya», va constatar. Per això, va mostrar-se partidari que el castellà sigui cooficial a l'Estat català, com a reflex de la diversitat de la població que el constituiria. El vocal del CGPJ va subratllar que Catalunya no està sola i que el món evoluciona cap a la «no dependència». «L'ONU la van constituir 50 estats i ara n'hi ha més de 200», va afegir-hi. En la mateixa línia, el diputat del Partit Nacional Escocès Kenneth Gibson va intervenir en l'acte de presentació del Cercle per traçar similituds entre els casos català i escocès. També va apel·lar a la butxaca dels ciutadans: «Deixar que Catalunya estigui governada per Espanya és com si jo li donés el meu salari a algú perquè me'l gestionés.»
UN «PACTE TRANSVERSAL»
El Cercle d'Estudis Sobiranistes, segons va argumentar López Bofill, vol ser el «braç intel·lectual» del moviment independentista i desvincular-se del vessant polític. Almenys com a grup: l'opció partidista de cadascun dels intel·lectuals que l'integren és una opció personal que articulen en paral·lel. No obstant això, el professor de dret institucional, afí a ERC, va constatar que aposten perquè CiU, els republicans i ICV tanquin en el futur un «pacte transversal» de govern que inclogui la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació. López Tena, que és vocal del CGPJ a proposta de la federació nacionalista, va assegurar que «respecten» la proposta del president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, de convocar la consulta el 2014.