Puigcercós va dinar amb el diputat Gibson acompanyat també per la portaveu adjunta al Parlament Anna Simó i pel portaveu nacional de les JERC, Pere Aragonès, integrant del corrent crític Esquerra Independentista, que ja té elaborada una proposta de llei de referèndums. Gibson, en conversa amb aquest diari, va explicar que els escocesos, que de moment accepten la corona britànica, ja decidiran definitivament sobre aquest afer un cop celebrat el referèndum i va assegurar que el procés és viable també a Catalunya encara que a l'Estat espanyol aquesta mena de debats despertin més passions enfrontades que a la Gran Bretanya. «Els qui han de votar són els catalans, no la resta de l'Estat», diu simplement. I, pragmàtic, diu que Espanya seria el principal soci de Catalunya en el cas de la independència del Principat, de la mateixa manera que ho serà Anglaterra d'Escòcia en el cas britànic. Gibson, per cert, explica que en la línia que proposa Artur Mas i alguns sectors a ERC, la lògica de l'eix dreta-esquerra ha quedat superat pel d'independència sí o no. El diputat, que participa en diversos actes de la Diada, creu que tant a Catalunya com a Escòcia cal anar fent créixer en els pròxims anys la majoria social a favor de la sobirania.
Justament ahir, el diputat de CiU Francesc Homs va proposar que comenci «ja» a debatre l'elaboració d'una llei catalana de referèndums, una competència que la Generalitat pot demanar per la via de l'article 150.2 de la Constitució. Aquesta demanda ja figurava a l'Estatut del 30 de setembre, que el PSC va avalar, i va caure en la negociació a Madrid. Homs és l'autor del cos doctrinal de la refundació del catalanisme.
I si Puigcercós explora la via escocesa, com de fet també fa Josep-Lluís Carod-Rovira, el vicepresident de la Generalitat, com també més tard el president del Parlament, Ernest Benach, va fer ahir d'amfitrió al Dalai-lama, Tenzin Gyatso, figura mediàtica de la Diada, que va comparar «les experiències de passat i els desitjos de futur» de Catalunya i el Tibet. Carod, que a l'Índia ja va dir que Gandhi era un referent seu, afegeix ara un altra lluitador pacífic a la llista. Tots dos van compartir el desig de «viure en pau i en llibertat», mentre que el PP i Ciutadans criticaven l'oportunisme polític del vicepresident.