| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 30 de novembre de 2024


diumenge, 2 de setembre de 2007
>

La majoria d'hospitals catalans no donen aigua als pacients durant els àpats

Salut no considera indispensable oferir-ne per beure i deixa que cada centre ho decideixi

HELENA CAPERA. Barcelona
L'aigua també s'ha convertit en un bé escàs en determinats hospitals públics i concertats de Catalunya. En la majoria d'aquests centres el servei d'hostaleria no inclou ampolles d'aigua mineral en el menú dels àpats principals (dinar i sopar) i els pacients han de beure de l'aixeta o comprar-se una ampolla a les màquines expenedores del centre. Repartir aigua entre els malalts no és indispensable perquè el Departament de Salut pugui acreditar un hospital d'aguts com tampoc ho és, per exemple, el de dispensar un pijama als malalts ingressats. La conselleria no considera imprescindible oferir aigua per beure i són els centres els que tenen l'última paraula. D'altra banda, cada vegada més hospitals incorporen prestacions addicionals com ara biblioteca i perruqueria.


+ Una infermera serveix el dinar a una pacient de l'hospital municipal de Badalona. Foto: QUIM PUIG

Tot i que la consellera de Salut, Marina Geli, ha apostat sempre per l'equitat territorial en l'assistència sanitària, avui existeixen diferències en els serveis que s'ofereixen als pacients ingressats. Quatre dels sis hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) serveixen una ampolla de 33cl d'aigua mineral cada vegada que el pacient dina i sopa. Els altres dos –Vall d'Hebron i Can Ruti– no en donen. Als centres concertats de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP) passa el mateix. El Sant Pau no dóna ampolla d'aigua, però el Clínic sí. Tampoc en serveixen l'hospital de Terrassa, el Pius de Valls, l'hospital de Palamós, el de Figueres, el d'Amposta i el de Manresa, tot i que fonts d'Unió Catalana d'Hospitals (una de les patronals de la XHUP), consideren que l'aigua embotellada és una de les prestacions a què «l'usuari té dret». «La dieta està inclosa en el catàleg de prestacions i aquests àpats haurien d'incorporar beguda», comenten des de la XHUP. El Departament de Salut no va voler pronunciar-se sobre aquest aspecte.

Quan un pacient es troba que no li donen aigua, o demana a la infermera que li ompli un got amb aigua de l'aixeta o bé, compra una ampolla de litre i mig a les màquines expenedores del centre (que no sempre són a cada planta i que tenen un preu d'entre 75 cèntims i 1,20 euros). Donar una ampolla d'aigua per acompanyar cada àpat té un cost important. En el cas de l'hospital de Bellvitge, per exemple, el subministrament de les ampolles durant el 2007 costarà 55.624,32 €.



ACREDITACIONS
Tots els hospitals d'aguts que tenen un contracte amb el Servei Català de la Salut han de complir uns criteris mínims per poder rebre l'acreditació pertinent. Aquests requisits s'especifiquen en el Model d'Acreditació d'Hospitals de Catalunya, un document que té en compte des del dret a la intimitat fins a la gestió i control dels residus. El que no estableix, però, és si s'ha de donar una ampolla d'aigua a les persones que estan ingressades.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El pijama, millor portar-lo de casa

>Dos litres al dia

>La majoria d'hospitals catalans no donen aigua als pacients en els àpats

>La majoria dels hospitals no donen aigua als pacients en els àpats

>La majoria dels hospitals neguen l'aigua als pacients

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.