| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 11 de desembre de 2024


dimarts, 21 d'agost de 2007
>

Torna Pegasus

L'històric grup català de jazz-fusió actua diumenge a Vilafranca i no descarta prorrogar el seu retorn

GUILLEM VIDAL.
Deu anys i un mes després de la seva darrera actuació, Pegasus –un dels grans grups del jazz fusió català– torna diumenge als escenaris per oferir a Vilafranca del Penedès un concert commemoratiu dels 25 anys de Ràdio Vilafranca. En principi, és un recital únic, però l'expectació que està generant l'esdeveniment ha fet que Santi Arisa, Rafel Escoté, Josep Mas Kitflus i Max Sunyer no s'atreveixin a descartar d'entrada un retorn més prolongat. «Pegasus mai no va patir una ruptura professional ni personal. Simplement la contractació va baixar i ens vam haver de buscar la vida en altres històries», comentava ahir Arisa. El retorn de Pegasus, fruit de la insistència de la locutora de ràdio Rosa Vendrell, serà una realitat diumenge a la rambla de Sant Francesc.


+ Pegasus, en una imatge promocional de l'any 1990. Foto: EL PUNT.

L'idil·li entre Pegasus i Vilafranca del Penedès ja fa temps que dura. «Hi van actuar els anys 1982 i 1983, i van ser dos concerts en què la comunió entre els músics i el públic va ser total. Els vilafranquins se'n van enamorar», recorda Rosa Vendrell, la veu femenina més veterana de Ràdio Vilafranca, que, amb aquest retorn del grup als escenaris confessa haver exercit de «bruixa bona». Ràdio Vilafranca, precisament, va triar una de les cançons del disc Searching de Pegasus com a sintonia de l'emissora i, des del 1986 fins ara, el grup d'Arisa, Sunyer, Kitflus i Escoté no ha deixat mai de sonar a la ràdio. «La gent que treballàvem a l'emissora ens agradaven moltíssim, i no paràvem de punxar-los», insisteix Vendrell, que ara ha vist com la seva proposta perquè el grup actuï diumenge en el concert dels 25 anys de Ràdio Vilafranca, en el marc dels actes previs a la festa major, arribava a bon port.

Tot i ser reconeguts per la qualitat musical de vuit discos i recitals històrics al Festival de Montreux i el Carnegie Hall de Nova York, els integrants de Pegasus van haver de buscar-se la vida en altres projectes després de la publicació del disc Selva pagana i un últim concert el juliol del 1997 a Mataró. «Ja érem grans i teníem tots família, i només amb Pegasus les necessitats per viure eren difícils de cobrir. En molts festivals de jazz ens era difícil entrar-hi perquè fèiem un jazz no gaire purista, i les festes majors se'ns van acabar amb l'arribada del rock català, que d'altra banda em sembla collonut que existeixi. Als anys setanta, Fusioon [banda cabdal d'aquella dècada a Catalunya, integrada per Martí Brunet, Jordi i Manel Camp, a més d'Arisa] també vam deixar d'interessar arran de l'arribada de tots els grups del Zeleste. Les modes, simplement, canvien», explica Arisa.

Amb tot, el prestigi de Pegasus sempre s'ha mantingut intacte, i la reivindicació que fan generacions més joves, que darrerament han rebut músics com ara Sisa, Màquina! i Pau Riba podria arribar ara al quartet d'Arisa, Sunyer, Kitflus i Escoté. «Ha estat tota una sorpresa comprovar l'expectació que està generant aquest concert a Vilafranca –comenta Arisa–. A vegades, en els concerts que faig actualment amb La Tribu em ve gent amb vinils de Pegasus perquè els els firmi. M'alegra saber que a molta gent li ha quedat un bon record del grup.»

Pegasus, un cop Rosa Vendrell els va convèncer perquè retornessin en escena, van fer uns quants assajos al mes de juliol i, dijous i divendres, tornaran a planificar plegats el seu retorn. «És com si no haguessin passat deu anys –diu Arisa–. La química és excel·lent, continua sent la que hi havia en aquells quatre amics que ja fa uns quants anys van emprendre una aventura d'allò més positiva, tot i que abans ens vam haver de posar al dia per tot el que fa a parelles, fills, etc.» Ball de gegants, Transmediterrani Express, Camí de Rupit, Retalls, Arbres despullats, Conga con ganas i La cachaca del swing són uns quants dels temes que Pegasus prepara per al concert de retorn, que estarà acompanyat de les improvisacions característiques dels quatre integrants de la banda.



I DILLUNS, QUÈ?
El retorn de Pegasus ha estat incentivat per Ràdio Vilafranca i el grup, segons explica Arisa, no busca més recitals. Ara bé, el quartet no tanca les portes a fer durar una mica més aquesta nova vida de la formació. Convençuts que el projecte del 1986 de posar música a la pel·lícula Berlín, simfonia d'una gran ciutat (Walter Ruttman, 1927), que van presentar al Festival de Cine de Miami, és una idea de gran vigència amb un llarg camí encara per recórrer, Pegasus intentarà reprendre aquest muntatge en diferents ciutats d'Europa.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'última banda de tota una era daurada de fusió

>L'històric grup de jazz fusió Pegasus torna a Vilafranca

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.