La Plataforma de la Llengua ha emès un comunicat en el qual denuncia que Fecsa Endesa ha «vulnerat la legislació de política lingüística» i ha tractat «amb comportaments discriminatoris» els usuaris que darrerament s'hi han dirigit perquè estan afectats per l'avaria del 23 de juliol. La Plataforma ha recollit queixes d'usuaris que van ser obligats a canviar de llengua perquè el personal de la companyia elèctrica no els entenia, o que els demanaven que tornessin a trucar si volien ser atesos en català. La Plataforma demana una rectificació de la companyia i sol·licita la intervenció de l'administració. La Plataforma també demana a altres usuaris afectats per aquesta situació que facin una reclamació oficial a través de la mateixa plataforma, les oficines de garanties lingüístiques de la Generalitat o a l'Agència Catalana de Consum.
La companyia, però, ha explicat que, puntualment, els dies successius a l'apagada, es va activar un dispositiu especial d'atenció telefònica als usuaris. Aquest dispositiu va prioritzar poder atendre totes les trucades per damunt de la qüestió lingüística i per això va decidir que quan el volum de trucades superés la capacitat de la central catalana, es desviessin automàticament a la central d'atenció d'usuaris de Sevilla. Per això, en alguns casos, els operadors d'Endesa no entenien els afectats. Fonts de l'elèctrica han assegurat que va ser una situació puntual i que la companyia «té sensibilitat lingüística: la imatge corporativa és en català».
EXPEDIENTS OBERTS
L'alcaldessa accidental de Barcelona, Imma Mayol, va explicar ahir que l'Ajuntament té tres expedients oberts contra Endesa. Un és informatiu, per determinar les causes de l'apagada i reclamar drets municipals. L'altre és de control ambiental i el tercer per ocupar la via pública amb els generadors. Mayol va anunciar que l'Ajuntament es presentarà com a part interessada en les denúncies que presentin els ciutadans.