| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 22 de novembre de 2024


dijous, 9 d'agost de 2007
>

La crisi de les infraestructures marca l'aniversari de l'entrada en vigor de l'Estatut

La reforma fa un any pendent dels recursos al Constitucional i de les llargues negociacions de desplegament

ODEI A.-ETXEARTE. Barcelona
Fa un any que l'aleshores president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va celebrar a Sant Jaume de Frontanyà l'entrada en vigor del nou Estatut, el projecte estrella del tripartit. La crisi de l'aeroport del Prat, desencadenada per una vaga de treballadors sense precedents, encara fumejava. Avui la reforma compleix el seu primer aniversari en ple debat sobre el dèficit de les inversions de l'Estat en infraestructures, després de l'apagada elèctrica a Barcelona, el col·lapse a l'AP-7 i les reiterades avaries a la xarxa de Rodalies. Els partits catalans van fer ahir balanços diversos del primer any d'aplicació de la reforma, que està pendent dels set recursos que amenacen la seva integritat al Tribunal Constitucional i d'unes negociacions de desplegament que s'esperen llargues.


+ La comissió bilateral formada per l'Estat i la Generalitat en què es negocien els traspassos es va reunir el 17 de juliol passat. Foto: GUSTAVO CUEVAS EFE

CiU va ser una de les forces més crítiques a l'hora de veure el got mig ple o mig buit. La federació, que en el referèndum va demanar el vot a favor de l'Estatut, es va decantar clarament per la segona opció i va qualificar d'«estafa» el seu desenvolupament. La culpa, va assenyalar, no és del text sinó del govern, perquè no ha sabut «utilitzar-lo» en aquest primer any. El PSC, en canvi, va al·legar que hi ha hagut «traspassos significatius» gràcies al «compromís» del president de la Generalitat, José Montilla, i la «complicitat» de José Luis Rodríguez Zapatero. També en una línia constructiva, ICV-EUiA va defensar que sense l'Estatut Catalunya estaria «condemnada» al fet que Madrid gestionés sempre les seves infraestructures. Ben al contrari, ERC i el PP van concloure que el primer any de desplegament els ha donat la raó. Els republicans creuen provat que aquesta reforma no resoldrà els problemes dels ciutadans. I els populars van opinar que els catalans tenen ara «més» problemes i conflictes de competències amb el govern espanyol que mai.

El diputat de CiU i ponent de l'Estatut Francesc Homs va carregar contra els socis de l'executiu i va recordar que el PSC, ERC i ICV-EUiA «estaven barallats i es van separar» fa un any precisament per l'Estatut, perquè els republicans van ser expulsats per demanar el vot contrari en el referèndum. Per a Homs, l'exemple més clar que la Generalitat no ha actuat com calia és que els pressupostos de l'Estat per al 2007 no van recollir les inversions estatals en infraestructures que preveu el text. També va assegurar que la Generalitat «no ha exercit les competències que té en l'àmbit social» de què ara disposa. La llei de la dependència i el decret espanyol d'educació primària, segons Homs, ho exemplifiquen: el govern ha permès que l'executiu estableixi des de Madrid previsions «que s'haurien de fixar des de Catalunya».

El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Joan Ferran, va intentar rebatre l'argument de les inversions en infraestructures recordant que Montilla va obtenir del mateix Zapatero el compromís que els propers pressupostos de l'Estat sí que l'inclouran. Els socialistes sostenen que el desplegament està sent «eficaç» i, en tot cas, «força més intens que el de l'Estatut de Sau», segons Ferran, que «els governs de CiU no van ser capaços de desplegar del tot malgrat disposar de 23 anys per fer-ho». El portaveu parlamentari del PSC va destacar igualment que s'ha arribat a un acord per crear l'Agència Tributària, s'ha «encarrilat» el traspàs de la gestió de Rodalies –que Zapatero va datar al gener i el PSC creu que arribarà amb les inversions necessàries–, Catalunya té noves competències sobre el litoral, negocia els traspassos de la gestió de les beques per a l'ensenyament no obligatori i l'homologació de títols estrangers, i assumirà la gestió de l'hospital Clínic.

El portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Jaume Bosch, veu «ben encaminades» les negociacions entre els dos executius, tot i que va admetre que «les previsions de l'Estatut encara no s'han pogut notar en aquest primer any de vigència». En la seva opinió, s'ha demostrat que l'Estatut «fa por» als sectors centralistes del PSOE i a la «dreta espanyolista representada pel PP», que l'ha recorregut al TC. ERC, en canvi, interpreta d'una manera molt diferent les complicacions en el desplegament, que llegeix com una «nova retallada» després de les que va patir l'Estatut del 30 de setembre. Per al seu portaveu parlamentari, Joan Ridao, «no hi ha voluntat del govern espanyol de transferir les noves competències» i «les reunions bilaterals fins ara han estat poc fructíferes». Ridao hi va afegir que el balanç «encara podria ser més negatiu» si el TC «emet una sentència que obligui a revisar l'Estatut a la baixa». El president del PP a Catalunya, Daniel Sirera, considera necessari que el tribunal es pronunciï aviat perquè «es garanteixi la seguretat jurídica dels catalans». Al seu criteri, a més, les inversions estatals «no depenen de l'Estatut sinó de la voluntat política».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>La disposició de la discòrdia

>Recurs de Ciutadans contra l'agència tributària

>La sentència del TC s'endarrereix

>Les eleccions al Parlament i la rutina centralista han endarrerit i frenat el desplegament del text

>CiU insta els partits catalans a fer un front comú per a la dimissió d'Álvarez

>Els llamps també estan contra Renfe

>Renfe s'ofega en un got d'aigua

>«En sis anys no he arribat mai puntual»

>L'Estatut celebra l'aniversari en ple debat sobre el dèficit d'infraestructures

>La crisi de les infraestructures marca l'aniversari de l'Estatut

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.