| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


dimecres, 25 de juliol de 2007
>

La fiscalia acusa de traïdoria un agent del CNI que va passar informació a Rússia

Fa set anys el PSOE va demanar al govern del PP per les activitats de l'espia en les eleccions del Perú

J.M.SEBASTIAN.
El ministeri fiscal va acusar ahir l'exagent del Centro Nacional de Inteligencia (CNI), Roberto Flórez García, de 42 anys, d'un delicte de traïdoria per haver venut informació sensible als serveis secrets d'un país estranger, concretament a Rússia. Ara, el suposat doble espia podria ser que s'enfrontés a una pena d'entre sis i dotze anys de presó pels delictes dels quals se l'acusa. Precisament el mateix CNI va alertar la fiscalia sobre les suposades activitats il·legals del seu exagent. Flórez no és la primera vegada que és el centre d'una polèmica. L'any 2000 el PSOE va demanar al govern d'Aznar sobre les seves activitats al Perú.


+ El director del CNI, Alberto Saiz, en la roda de premsa d'ahir. Foto: EFE

Roberto Flórez García s'ha guanyat un lloc en la història moderna de l'Estat espanyol en ser el primer personatge del qual s'ha fet públic que actuava com a agent doble espiant a la vegada pels serveis secrets espanyols i pels russos. Fins i tot el director del CNI, Alberto Saiz, va fer per primera vegada una roda de premsa per informar del cas. Segons va dir ahir, Flórez va ser detingut a Tenerife per haver venut entre el desembre del 2001 i el febrer del 2004 informació classificada a un servei d'intel·ligència d'un país estranger, que segons diverses fonts informatives es tractaria de Rússia, tot i que el seu govern ho ha negat.

Segons les dades de la investigació, Flórez, que es va donar de baixa al CNI l'any 2004 després de dotze anys de servei, es va oferir voluntàriament, a canvi de grans quantitats de diners, als serveis secrets russos per facilitar la identitat d'agents i informació sobre procediments, estructures internes i activitats en matèria de contraespionatge. Entre les dades que va facilitar, segons el director del CNI, hi ha la identitat dels set agents espanyols morts a l'Iraq l'any 2003. Va negar, però, que la seva informació servís per al parany que van tenir.

Saiz va negar que les activitats de l'espia doble causessin cap moment de perill per a la seguretat de l'Estat espanyol, la UE i l'OTAN, ni que transmetés cap informació relacionada amb la lluita antiterrorista, ja que «sempre va estar molt allunyat dels serveis antiterroristes del CNI». Tot i així va reconèixer que els ha obligat a replantejar les estructures i els sistemes de seguretat dels serveis d'espionatge espanyols.

També va minimitzar els efectes de les informacions venudes pel fet que si bé «en el seu moment podien ser útils» actualment són d'«interès menor» a causa del temps transcorregut i els canvis interns que s'han produït dins el CNI.

El director del servei d'espionatge va ordenar la investigació que ha acabat amb la detenció de Flórez l'any 2005, quan un incident en el servei de contraespionatge va detectar que podria estar relacionat amb altres que havien passat anteriorment, i es va sospitar que hi podria haver un forat informatiu.

Aquest cas s'ha destapat en un moment especialment sensible amb les relacions entre Rússia i la Unió Europea a causa del conflicte diplomàtic entre el govern de Putin i el Regne Unit pel cas de l'exespia rus enverinat Litvinenko.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Al servei del govern del PP

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.