| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 22 de novembre de 2024


dimarts, 24 de juliol de 2007
>

Entre el caos circulatori i la foscor de les botigues



la crònica

ROSA M. BRAVO. Barcelona

+ Dependentes de la botiga de roba Friday Project, a l'entrada del local, a les fosques. Foto: ANDREU PUIG

L'Eixample oferia ahir una estranya estampa, un curiós contrast entre el caos circulatori més absolut i botigues habitualment atapeïdes de gent i lluminositat del tot buides i a les fosques. A l'àrea compresa entre la ronda Universitat, l'avinguda Diagonal, el passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya dependents de botigues i cambrers descansaven a la força mentre els vianants havien de decidir quan feien parar els vehicles per passar en les nombroses cruïlles en què els semàfors no funcionaven i no hi havia cap agent de la Guàrdia Urbana que regulés el trànsit. Ben a tocar de la plaça Catalunya, el restaurant i botiga de conveniència Vips havia barrat el pas de cap possible client mentre l'encarregada, Loren Cartagena, es mirava el paisatge amb resignació. Cap a la una del migdia, explicava que «se n'ha anat la llum a les dotze, i ens està afectant moltíssim perquè ara és l'hora en què molta gent entra a dinar». Com en totes les botigues afectades, «podem cobrar en efectiu, però no amb targeta, i a més a l'interior del local no es veu res». És el segon tall de llum en pocs dies que pateix l'establiment, segons Cartagena, que va assegurar que «dimecres passat, cap a la una de la matinada, se'n va anar la llum durant uns vint minuts».

El tall de llum va tenir una afectació massiva, però desigual, ja que en un mateix carrer uns immobles tenien electricitat i uns altres, en canvi, no. I com si d'un tauler d'escacs es tractés, en una cruïlla funcionaven els semàfors i en altres conductors i vianants feien filigranes per moure's entre el caos circulatori. La durada dels talls de subministrament, així mateix, variava d'un lloc a l'altre. A la cerveseria Otto, a la Gran Via, la llum va marxar a les 12 i va tornar mitja hora més tard, tot i que es notaven els efectes del tall en la xafogor d'un local que encara no havia recuperat l'aire condicionat. L'Ariel, un dels cambrers del bar, va patir la incidència per partida doble, ja que viu al barri de Pubilla Cases, a l'Hospitalet, on abans de les onze ja no tenia llum. «Vaig trucar a la feina pensant que tindria problemes amb el metro però funcionava bé», va dir. Qui, en canvi, va tenir problemes amb el transport públic van ser en Josep Maria i l'Anna, que s'havien traslladat a Barcelona des de Reus per anar al metge. «Hem arribat bé a l'estació de Passeig de Gràcia i a les onze hem arribat a l'estació de plaça Catalunya per agafar els Ferrocarrils de la Generalitat». El destí final era la Via Augusta, «però quan hem arribat a l'estació, cada dos o tres minuts anunciaven per megafonia que hi havia problemes en la circulació». Finalment, després de vint minuts d'espera sense que passés cap tren, «vam decidir agafar un taxi, i vam veure que era el caos total, perquè a tot el carrer Aribau, fins a arribar a la Via Augusta, no funcionava cap semàfor», va relatar en Josep Maria. La tornada, en canvi, va ser més tranquil·la, ja que en sortir del metge, cap a les dotze, s'havia restablert el servei de ferrocarril.



MANIQUÍS A LES FOSQUES
L'artèria més fashion de Barcelona ahir oferia de tot menys lluentor. Els aparadors de les botigues de roba del passeig de Gràcia que habitualment reclamen als potencials compradors amb llums i colors apareixien ahir al matí apagats i tristos, mentre que l'interior de les botigues s'assemblaven a un túnel on no es veia el final. La imatge es repetia en establiments com ara Mango, Benetton, Dolce i Gabbana i Friday Project. Dependents a l'entrada de l'establiment, on encara es veia alguna cosa, restaven xerrant entre ells, cobraven a mà als escassos clients que maldaven per veure el preu a les etiquetes i rondaven, sense feina, entre els maniquís a les fosques. «Estem des de les onze sense llum», explicava, a dos quarts de dues, la Rocío, de Friday Project. «L'encarregada de tota la cadena ens va dir a les onze que en una hora i mitja tornaria la llum, i després ens ha trucat per dir-nos que hauríem d'esperar fins a les dues». Aquest establiment estava buit de clients, mentre que a la veïna Mango encara tafanejava algú entre els expositors. Una dependenta explicava que «des de les onze estem avisant els clients que només podem cobrar en efectiu. Van entrant sobretot estrangers, però estem venent el 20% d'un dia habitual».

Una altra imatge diferent a la de qualsevol altre dia era la que oferia la porta d'entrada dels departaments de la Generalitat d'Innovació, Universitats i Empreses, d'una banda, i d'Economia i Finances, d'una altra. Grups de treballadors comentaven al carrer les incidències del matí. Una dona explicava a una companya que en les seves dependències feia més de dues hores que estaven sense llum, i per tant, sense poder treballar amb els ordinadors. «Estic en un novè pis i he hagut de baixar per les escales», deia, mentre la seva interlocutora replicava que ella havia estat mitja hora parada al metro al Liceu. sense aire condicionat, i amb les portes obertes.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Hereu no s'opera

>Sense diners al caixer

>Patint pel caviar

>Nissan, Seat, Mercabarna i la Zona Franca se salven del tall d'energia

>L'Agència Catalana del Consum recomana als afectats per l'apagada que facin la reclamació a Fecsa

>Quatre hospitals es veuen obligats a funcionar amb generadors i a desprogramar operacions i visites

>Les imatges d'una apagada històrica

>Alta tensió entre Red Eléctrica i Fecsa

>Uns 8.400 restaurants de Barcelona i més de 200 carnisseries, sense llum

>Sirera, a les fosques

>Bicing pel «patilling»

>«Agafaràs el tren»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.