El sector de la restauració de Barcelona va ser un dels més perjudicats ahir per l'apagada generalitzada del subministrament de llum a la ciutat, segons va reconèixer ahir el president del Gremi de Restauració de la ciutat, Gaietà Farràs, que va xifrar en 8.400 els restaurants que es van quedar a les fosques en un moment o altre del dia, és a dir, en prop del 70% dels restaurants que hi ha a la ciutat. «La intensitat no ha estat la mateixa en tots els establiments, però gran part de restaurants ha pogut salvar l'hora del dinar», deia ahir Farràs. Tot i no poder quantificat les pèrdues, el president dels restauradors reconeixia ahir que aquestes serien «milionàries» i va assegurar que l'organització empresarial estava ja gestionant milers de reclamacions a les companyies asseguradores.
Qui també va assumir ahir pèrdues milionàries va ser el Gremi de Xarcuters i Cansaladers de Barcelona. El seu vicepresident, Pròsper Puig, xifrava en unes 200 les botigues damnificades directament per l'apagada i recordava que el col·lectiu és molt sensible a la pèrdua del fred. «Si se'n va la llum dues o tres hores no passa res, quatre tampoc, però en tot un dia hi ha el risc de trencar la cadena del fred, i això és catastròfic», reconeixia. «Som molt vulnerables a la pèrdua de fred i electricitat», va dir.
Pel cansalader, l'avaria s'ha produït «afortunadament» un dilluns de juliol. Els dilluns no acostuma a ser un dels dies més forts en venda (com sí que ho són els divendres o els dissabte) i al juliol ja hi ha botigues que fan vacances i clients que també en fan, per la qual cosa la petició de gènere i l'estoc de producte és menor «que qualsevol dia a l'hivern». Per contra, Puig reconeixia que les altes temperatures no ajudaven a la conservació del producte i recordava que moltes botigues també fan degustació.