Totes les mirades estaven concentrades ahir en el gest del cap de llista de la CUP, Xavier Navarro. El fet que aquest partit (amb dos regidors) hagués decidir no donar suport ni al PSC ni a CiU empatats a vuit regidors a l'hora de determinar l'alcaldia va provocar moltes tensions els últims dies. Precisament, hores abans del ple d'investidura encara corria el rumor que CiU i ERC podien haver decidit fer alcalde Navarro per provocar el canvi de govern. La votació, però, va ser clara: els regidors van votar el cap de llista de cada partit. Així, el socialista Marcel Esteve es va convertir en alcalde després d'haver estat el cap de la llista més votada. Conscient de la debilitat del seu govern, Esteve va demanar als seus adversaris que treballin conjuntament per afavorir «quatre anys de diàleg». El fet que no hi hagi hagut majories clares és, per a ell, un símptoma que la població reclama «acords, consens i diàleg». Marcel Esteve està disposat a treballar durant aquest mandat per garantir més serveis a les persones, habitatge social, cohesió entre barris, la urbanització de la llosa del tren d'alta velocitat (TAV), per fer valer la veu de Vilafranca a la resta d'institucions, i per convertir Vilafranca en capital cultural i en un líder en el sector vitivinícola. El cap de llista socialista es va comprometre a representar tots els vilafranquins, «fins i tot aquells que no van anar a votar». Precisament, en referència a l'abstenció, Esteve va demanar als companys de la resta de grups que facin un esforç per tornar a implicar la gent en la política: «Cal que l'Ajuntament continuï sent una escola de democràcia, que des del govern i des de l'oposició prenguem nota del missatge que hem rebut dels electors, que la responsabilitat que ara prenem és només per a quatre anys.»
Tant ICV com la CUP es van mostrar disposats a col·laborar amb el govern en aquells temes que coincidissin amb els seus objectius programàtics.
El principal grup de l'oposició, CiU, no va amagar el seu desencís. El seu portaveu, Pere Regull, va recordar que hi ha dos àmbits clars en la política local de Vilafranca: el primer és el de la política del dia a dia, en el qual tots els partits es posaran d'acord amb molta facilitat; l'altre, és el de la política de fons, que inclou els projectes urbanístics, les infraestructures i el model territorial. Segons Regull, en aquest àmbit «hi ha discrepàncies clares». Regull va recordar que Marcel Esteve és el mateix alcalde que va aprovar el pla del carrer Comerç al qual van votar en contra CiU i la CUP, va amagar que existís la memòria de la base de muntatge cosa que van denunciar CiU i la CUP, va liderar el projecte de cessió del nou pàrquing públic i zones blaves a Saba a la qual cosa es van oposar CiU i la CUP i va incomplir els acords de ple respecte a la defensa del projecte de la vegueria del Penedès per a la qual cosa van demanar un ple extraordinari CiU i la CUP. De tota manera, les coincidències entre CiU i la CUP al llarg dels últims quatre anys no van servir ahir per provocar un canvi en l'alcaldia de Vilafranca, tal com pretenia CiU. Regull va felicitar Marcel Esteve i li va recordar que continuarà queixant-se de les coses que no li agradin, i fiscalitzant la feina del govern municipal.