| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


divendres, 15 de juny de 2007
>

Les regles del joc

L'autor contesta a un article anterior per afirmar que la manca d'espai, encara més en un ple de constitució del nou consistori per al qual s'han acreditat trenta periodistes, ha aconsellat la limitació d'accés de càmeres de televisió

opinió
Alcalde de Reus


LLUÍS M. PÉREZ..

+ L'alcalde de Reus afirma en l'article que està garantida la transparència informativa al saló de plens. A la imatge, un càmera enregistra una sessió plenària. Foto: JUANPE RODRÍGUEZ

El president de la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha publicat un article d'opinió al diari El Punt titulat «Periodistes que posen en risc la democràcia?» en el qual planteja una reflexió entorn de la relació que ha d'existir entre polítics i periodistes. Una reflexió que, reconeix, proposa a partir de la decisió de l'Ajuntament de Reus de regular l'accés dels mitjans de comunicació audiovisual al saló de plens. Vagi per endavant la meva sorpresa i decepció per la falta d'oportunitat d'aquest article, encara més quan el seu autor i jo mateix havíem arribat a un acord que donava satisfacció a les demandes del Col·legi de Periodistes de garantir la «pluralitat informativa» d'allò que succeeix al saló de plens.

Tanmateix, agraeixo la publicació de l'article, perquè em permetrà explicar, una vegada més, la decisió que, com a alcalde –i, per tant, com a càrrec responsable del bon ordre de les sessions plenàries i de les normes de funcionament i accés– he pres per ordenar l'accés dels mitjans de comunicació al saló de plens. Res de nou, sigui dit de passada, que no es faci ja i amb absoluta normalitat en altres institucions com el Parlament de Catalunya o el Congrés dels Diputats.

La cobertura dels mitjans escrits, ràdios i fotògrafs serà exactament la mateixa que hi ha hagut fins ara. La manca d'espai, encara més en un ple de constitució del nou consistori per al qual s'han acreditat una trentena de periodistes, ha aconsellat la limitació d'accés de càmeres de televisió al saló de plens. Els mitjans de comunicació audiovisual, tanmateix, tindran garantides les imatges i el so d'allò que es desenvolupa al saló de plens per dues vies. D'una banda, a partir del senyal que oferirà en directe Canal Reus TV –que, d'acord amb el contracte programa vigent, té l'obligació d'enregistrar les sessions plenàries– i que es distribuirà a totes les televisions interessades. I, de l'altra, i fruit de l'acord amb el Col·legi de Periodistes al qual em referia, a través d'una càmera de televisió escollida entre la resta de mitjans audiovisuals, la qual podrà accedir al saló de plens per enregistrar imatges amb total llibertat i amb el compromís de compartir-les amb la resta de televisions.

Aquestes mesures, al meu entendre, ni posen en risc la llibertat d'informació ni allunyen la institució que presideixo de la ciutadania, com suggereix el president del Col·legi de Periodistes en el seu article. Ben al contrari: la retransmissió en directe de les sessions plenàries tradueix l'ànim de transparència d'aquest Ajuntament; la trajectòria del mitjà de comunicació que produirà el senyal televisiu municipal garanteix la professionalitat de la realització; l'accés d'una altra càmera de televisió al saló de plens reforça la pluralitat informativa, si és que aquesta no quedava suficientment salvaguardada amb l'entrada de la resta de mitjans de comunicació no audiovisuals.

Mentre que, finalment, la reserva d'un espai per als mitjans de comunicació, amb tots els mitjans tècnics necessaris a la seva disposició, facilita que aquests puguin desenvolupar la seva tasca amb la màxima comoditat.

Per tal d'evitar suspicàcies, cal afegir-hi que la decisió de retransmetre en directe les sessions plenàries i, per tant, la regulació de l'accés dels mitjans de comunicació al saló de plens, és molt anterior a les eleccions municipals del passat 27 de maig; i té el seu origen en la concessió a l'Ajuntament d'un canal públic de Televisió Digital Terrestre que pròximament entrarà en funcionament. És ara, quan la institució que presideixo s'ha dotat dels mitjans tècnics per poder proveir els mitjans audiovisuals del senyal de televisió, quan es fa entrar en vigor la nova regulació.

La decisió de regular l'accés al saló de plens ha de permetre que les sessions plenàries, i en especial la de constitució del nou Ajuntament, es desenvolupin amb les màximes garanties d'institucionalitat que es mereixen. Jo, com a alcalde, tinc l'obligació i la voluntat de garantir aquesta institucionalitat del màxim òrgan de decisió municipal, ja que representa els interessos del conjunt de la ciutadania. Una obligació i una voluntat que sé que són compartides per la majoria de ciutadans i que creia assumida pel Col·legi de Periodistes amb el qual vam pactar les regles del joc.




Aquestes mesures, al meu entendre, ni posen en risc la llibertat d'informació ni allunyen la institució que presideixo de la ciutadania, com suggeria el president del Col·legi de Periodistes en el seu article. Ben al contrari: la retransmissió en directe de les sessions plenàries tradueix l'ànim de transparència d'aquest Ajuntament



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.