| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


dijous, 14 de juny de 2007
>

Frankfurt forçosament català

Bargalló diu que els escriptors en castellà han declinat la invitació per no llevar protagonisme als autors en català

A. VIVES. Frankfurt
S'han acabat les incògnites: Frankfurt serà forçosament en català, no perquè el nou govern de la Generalitat hagi decidit que sigui així; tampoc ha estat cosa de la direcció de l'Institut Ramon Llull (IRL), ara en mans d'ERC. L'aposta perquè siguin els autors que escriuen en català els únics que ens representin a la Fira Internacional del Llibre es deu a la negativa dels qui escriuen en castellà a assistir-hi. El motiu: «Volen cedir tot el protagonisme als escriptors que escriuen en català», segons va afirmar ahir el director del Llull, Josep Bargalló, en l'acte de presentació del programa oficial. El discurs inaugural, que tendrà lloc el 9 d'octubre, serà a càrrec del narrador i articulista Quim Monzó, i el recent Premi d'Honor, Baltasar Porcel, s'encarregarà de la cloenda.


«El pecat original l'arrossegarem fins al final de la nostra existència», reconeixia el director del Ramon Llull, Josep Bargalló, en l'acte de presentació oficial del programa de la cultura catalana com a convidada d'honor a la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt. Bargalló, que va començar el seu discurs afirmant que era «bona» l'expectativa que s'havia aixecat amb la «notòria i notable» polèmica que s'ha generat entorn de Frankfurt, va acabar demanant que aquesta disputa no focalitzi l'esdeveniment, que tendrà lloc entre el 9 i el 14 d'octubre. L'enrenou que s'ha aixecat respecte a Frankfurt el va portar a defensar el «nostre plurilingüisme» fins al punt d'afirmar que tenim «la llengua mitjana d'Europa més moderna», perquè «no hi ha cap zona monolingüe a Catalunya». Més endavant va reconèixer que no tenia cap intenció de prescindir dels escriptors en castellà. De fet, va dir que s'havia entrevistat personalment, «algunes vegades parlant-hi fins i tot quatre hores», amb escriptors catalans que escriuen en castellà per mirar de convèncer-los que participessin «on ells se sentissin més còmodes», i que ho havien refusat per no llevar «protagonisme» als escriptors en català. També va apuntar que cap d'ells no va declinar la invitació perquè se sentís «marginat» o «vetat», encara que sí que havien coincidit a manifestar-se «cansats» pel debat que s'havia obert. Concretament, Bargalló va comentar que s'havia entrevistat amb Juan Goytisolo, Javier Cercas, Eduardo Mendoza, Juan Marsé, Carlos Ruiz Zafón, Enrique de Hériz i Núria Amat. D'aquests, sols Juan Goytisolo participarà en un dels audiovisuals de l'exposició Cultura catalana, singular i universal. Sergi Pàmies, que va manifestar públicament la seva oposició a assistir a la fira, també hi serà present a través d'aquests audiovisuals. «Els escriptors tenen el dret a fer el que vulguin i a opinar el que vulguin, i a venir si volen venir», va assenyalar Bargalló. Al PP, però, no l'han convençut aquests arguments, i el diputat Rafael López ha va anunciar ahir que demanaran la compareixença de Bargalló al Parlament perquè expliqui «amb quins criteris s'ha elaborat la llista d'autors, a quins s'havia convidat, i quins han declinat l'oferiment i per quines raons». López va acusar el Llull i el govern d'haver fet un «ridícul internacional» amb aquesta qüestió.

Al president de la Fira de Frankfurt, Juergen Boss, que ahir va reconèixer que havia començat a descobrir la cultura catalana quan van escollir-la perquè fos la convidada d'honor del 2007, li va semblar «correcte que es prioritzin els escriptors que escriuen en català», perquè ben mirat Carlos Ruiz Zafón ja hi serà a través de la seva editorial, i aquest «nosaltres ja el coneixem». Imma Monsó, que ahir va exercir de pregonera, va reivindicar la «lluita contra les etiquetes» que es volen imposar als escriptors, perquè «la literatura, o és universal, o no és, i la nostra literatura ho és i ha d'aspirar a seguir-ho sent». Monsó, que es va presentar com a «escriptora perifèrica», va exposar el perill que representen els amors incondicionals. «Com a escriptora, m'estimo la meva llengua sota la condició que els continguts que vehicula bullin d'idees i d'interès. Per damunt de l'amor a la llengua, hi ha l'amor a la paraula, que és el lloc on habiten les idees, l'únic lloc on tots els escriptors segurament coincidiríem; i posant un excessiu èmfasi en la llengua, es corre el risc que les idees raregin o es facin rígides.»

El Llull compta portar a la fira 130 escriptors, dels quals 101 ja han confirmat l'assistència, i que el discurs inaugural serà a càrrec de Quim Monzó, i el de cloenda, de Baltasar Porcel, a qui Òmnium Cultural acaba d'entregar el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Tres autors més que també tindran un paper rellevant seran Pere Gimferrer, Carme Riera i Joan-Francesc Mira, que participaran amb el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner, en l'obertura del programa literari. Aquest programa se centrarà en tres eixos bàsics: clàssics traduïts a l'alemany, des de Ramon Llull a Salvador Espriu; obres d'autors actuals com ara Jaume Cabré, Carme Riera, Quim Monzó, Baltasar Porcel, Maria Barbal, Miquel de Palol, Jordi Puntí i Sánchez-Piñol, que també han estrat traduïdes a la llengua teutona, i un seguit de diàlegs que s'establiran entre autors catalans i alemanys, i també amb altres grans autors europeus, com ara el que establiran Joan-Francesc Mira i Konrad György.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Quim Monzó farà de portaveu d'una delegació dispersa

>Els autors en català seran els únics presents a la Fira del Llibre de Frankfurt

>Els autors en català seran els únics presents a la Fira del Llibre de Frankfurt

>Només lletres catalanes a Frankfurt

>Només els autors que escriuen en català seran a Frankfurt

>Els autors en català seran els únics presents a la Fira del Llibre de Frankfurt

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.