| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 6 d'octubre de 2024


diumenge, 27 de maig de 2007
>

Un operatiu de més de 14 milions

Els comicis permetran renovar ajuntaments, consells, diputacions i el Conselh Generau d'Aran

DÍDAC COLOMEDA. Barcelona
Catalunya celebra avui les sisenes eleccions municipals des de la recuperació de la democràcia. Renovar la composició de 946 municipis, quatre diputacions, 41 consells comarcals i els tretze membres del Conselh Generau d'Aran té un cost que depassa dels 14 milions d'euros, entre nòmines de funcionaris i despeses d'organització. Els mitjans que es despleguen serviran perquè els resultats definitius puguin ser sobre la taula a partir de tres quarts de deu, menys de dues hores després del tancament dels col·legis electorals. Durant la jornada, hi haurà dos avanços de participació: el primer a les tres de la tarda, i el segon a les set.. El dispositiu de seguretat que la Generalitat ha habilitat disposa de 3.548 mossos d'esquadra arreu del país i les policies locals, on n'hi ha.


+ Urnes que es faran servir en les eleccions d'avui. / Foto: M. LL.

A banda de configurar els ajuntaments, els percentatges de vot de cada partit i el nombre de regidors obtinguts també serviran per triar 1.032 consellers comarcals i els cent trenta membres de les quatre diputacions provincials. Hi ha més de cinc milions de persones convocades a votar, però qui s'endú el gruix de la feina seran els secretaris d'ajuntaments, els funcionaris judicials i els membres dels cossos de seguretat. Aquests, avui treballaran extraordinàriament, com els membres de les meses.

En el sorteig que serveix per escollir el president, els dos vocals i els suplents de cadascuna de les vuit mil cinc-centes meses que s'han instal·lat arreu del país, s'hi inclouen els inscrits al padró que tenen entre 18 i 65 anys, i que, com a mínim, saben llegir i escriure.



DRETS I DEURES
Ser membre d'una mesa electoral comporta una sèrie de drets, però també implica unes obligacions. El president i els dos vocals de cada mesa seran retribuïts amb 53,34 euros, que és la quantitat que l'Estat considera justa per estar més de dotze hores al servei del procés democràtic. A més, els funcionaris o treballadors assalariats tindran dret a treballar cinc hores menys l'endemà de les eleccions. Els suplents només s'hauran de presentar al col·legi electoral a les vuit del matí.

A les vuit del vespre, amb les portes dels col·legis ja tancades al públic, es procedirà al recompte de paperetes. Llavors, el president de la mesa portarà el material i comunicarà el resultat al president de la junta electoral del seu partit judicial. La Junta Electoral Central, a Madrid, serà l'encarregada de centralitzar tots els resultats de les diferents eleccions que es fan avui arreu de l'Estat espanyol.





Mossos d'Esquadra - 3.584

Membres de les meses - 25.374:1,5 milions

Urnes - 8.458

Funcionaris judicials - 255

Llistes electorals - Total: 3.851
- Barcelona: 1.638
- Girona: 720
- Tarragona: 729
- Lleida: 764

Cost - Més de 14 milions


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Es preveuen poques sorpreses

>La composició de la Diputació i dels consells comarcals, més oberta que mai

>palamós

>sant feliu de guíxols

>sant julià de ramis

>llagostera

>vidreres

>El PSC o CiU tindrà l'alcaldia

>Més ajustades que mai

>caldes de malavella

>besalú

>Els que treballen

>A les meses, drets i deures

>Els funcionaris que avui treballen

>Hores silencioses

>La reaparició de CiU

>anglès

>478.282 votants per 1.799 regidors

>L'hora de la veritat a Tarragona

>Amb permís de l'abstenció

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.