L'alcaldable d'Esquerra, Sergi de los Rios, va reiterar que no hi haurà majories absolutes, malgrat que CiU i el PSC «s'entestin a fer com un referèndum entre Ballesteros i Aregio». Però el cas és que ahir la traca final va tenir un punt àlgid dual, amb Montilla al Moll de Costa i Mas, Duran i Pujol al Palau de Congressos, i encara que és indiscutible que ni els uns ni els altres governaran sols a Tarragona, els seus caps de llista es disputen l'alcaldia. Per això, els líders nacionals van voler fer-hi l'últim cop d'autoritat. Mas va clamar que no vol que es perdi cap vot a Tarragona ni que la ciutat «també» acabi a les mans de Montilla, i aquest va carregar contra el pacte tarragoní entre CiU i el PP, entre crides a la participació. De fet, els socialistes creuen que «l'abstenció i l'excés de confiança» són els seus grans adversaris.
EL VOT ÚTIL
De fet, l'última jornada va ser el de la crida al vot útil, sempre amb tantes lectures com formacions l'invoquen. Ballesteros, dolgut amb els fulls que l'acusen de mentider i que ell atribueix al «joc brut» de CiU, va tornar a insistir que Aregio ja té «tancat» un pacte amb el PP. CiU i el PP van arribar a la mateixa conclusió i van tenir el primer frec a frec, potser sense saber-ho. Segons Aregio, que considera que «no serveix de res» votar opcions que no tenen possibilitats d'estar a l'Ajuntament, CiU és l'únic «dic de contenció» al tripartit; segons el popular Alejandro Fernández, «només el PP pot evitar el tripartit». Si guanya un regidor i n'assoleix cinc, va matisar. «Demano als tarragonins que pensin si volen un model de ciutat gris o un de ciutat oberta», va reivindicar Fernández.
ICV I ELS JOVES
Per la seva banda, ICV es va guardar per l'últim dia un missatge troncal en la lluita contra l'abstencionisme que tots els partits pretenen combatre. Els ecosocialistes van tancar amb l'etiqueta del «partit de la renovació» i van reivindicar la seva aposta «per les polítiques de joventut». Els membres de Joves d'Esquerra Verda insisteixen que els seus fomentaran l'emancipació amb l'impuls a l'habitatge protegit i afavoriran la participació dels joves, així com «aboliran» l'ordenança de civisme que «criminalitza els col·lectius amb risc d'exclusió social i els joves».
MÉS NÀSTIC
Finalment, el PSC va tornar a treure el Nàstic, amb un darrer retret ferotge a CiU i el PP: «Si l'equip de govern no ha acollit bé la proposta que el Club Gimnàstic tingui el 34% de les accions municipals, és perquè l'alcalde i alguns regidors tenien el compromís que fossin per a alguns empresaris del sector del totxo», va dir Ballesteros, que es va tornar a mostrar molt dur en l'acte de cloenda del seu partit: «Si la dreta torna a guanyar, aquí pot passar com a Ginestar», va dir, en referència a l'escàndol urbanístic destapat en plena campanya i en què està implicat l'alcalde convergent. Els dos principals partits van concentrar els últims esforços a Tarragona, on sembla que ha quedat més peix per vendre i que els estrategues veuen com una peça clau, a què CiU no vol renunciar de cap manera, del tauler municipalista que el PSC vol acabar de fer seu. El fet que la cúpula de CiU s'aboqués, després del tancament de Barcelona, a un acte in extremis a Tarragona, que va acabar passada la mitjanit quan ja no es podia demanar el vot, és el símptoma que la capital del Camp s'ha convertit en la plaça més disputada del país. Montilla, que només havia aparegut de puntetes en la campanya, ahir es va fer notar.