| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


divendres, 18 de maig de 2007
>

La patronal signa amb UGT i CCOO el conveni del metall de Barcelona

CGT i USOC el troben insuficient i protesten davant l'edifici on se signava

R. CARMONA AGÈNCIES. Barcelona
La Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) i els sindicats UGT i CCOO van signar ahir el conveni del sector del metall, enmig de les protestes de CGT i USOC, que el troben insuficient. El nou conveni té una vigència de sis anys i preveu un increment salarial de l'IPC més un 0,4%. Els empresaris remarquen que el pacte permet planificar les inversions i donarà estabilitat al sector. A Tarragona, aquest text no convenç els sindicats, que ja han convocat dues jornades de vaga més, el 31 de maig i l'1 de juny.


+ Un moment de l'acte de signatura del conveni del metall a Barcelona. Foto: EL PUNT

«La signatura d'aquest conveni suposa l'inici d'una nova cultura en les relacions laborals entre sindicats i patronal, que de ben segur serà punt de referència per a d'altres sectors», opinava ahir el president de la UPM, Antoni Marsal, el qual remarca que tant els articles pactats com la durada del conveni –sis anys– demostren la voluntat de totes les parts «d'establir un marc sòlid i estable en què les empreses i els seus treballadors puguin continuar treballant perquè el sector es mantingui com un dels capdavanters de l'economia catalana».

El secretari general de la federació del metall de CCOO de Catalunya, Vicenç Rocosa, destaca especialment els elements de flexibilitat que introdueix el nou conveni, així com les mesures de conciliació laboral i familiar i un increment salarial que sumarà un 0,4% a l'IPC. En la mateixa línia s'expressava ahir el vicesecretari general de MCA-UGT de Catalunya, Manel Salgado, que el nou conveni inclou «mesures socialment avançades i modernes». Entre les millores pactades també hi ha fórmules de flexibilitat horària, amb una borsa de 80 hores/any, la potenciació de la contractació estable i la reducció en dues hores anuals de la jornada laboral, que queda fixada en 1.750 hores de treball efectiu. A més, es disposarà de 24 hores anuals per atendre motius personals i es constituirà una mesa sectorial amb l'objectiu de fomentar una gestió òptima dels recursos humans, evitant la discriminació i afavorint la igualtat d'oportunitats. En total, s'han modificat vuit articles del conveni anterior i se n'han creat setze de nous.

Els dos sindicats van sotmetre el pacte als seus delegats o afiliats –UGT i CCOO, respectivament–. En el primer cas, un 64,49% va votar-hi a favor i en el segon, un 58,63%.

L'acord, en canvi, no ha agradat gents als sindicats USOC i CGT, que ahir es van manifestar davant la seu de la Unió Patronal Metal·lúrgica, on se signava el conveni. Precisament, l'anunci d'aquesta protesta va fer que la signatura s'avancés dues hores. USOC i CGT acusen els sindicats signants d'haver-se venut a la patronal «una altra vegada» i opinen que el conveni és massa llarg i flexible i que no compensa salarialment.

El conveni del metall afecta més de 240.000 treballadors de més de 8.000 empreses vinculades al sector, com ara els de l'automoció, l'electrònica, les instal·lacions industrials i elèctriques, la foneria, la serralleria, els muntatges, les reparacions, el manteniment, la transformació, les joies, les xarxes telefòniques i la conducció d'energia.



MÉS VAGA A TARRAGONA
On també estaven molt pendents de les negociacions de Barcelona era al sector del metall de Tarragona. Els sindicats continuen pensant que els oferiments de la patronal són insuficients i ahir van decidir convocar dues noves jornades de vaga, que es faran el 31 de maig i l'1 de juny, si no hi ha acord.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.