| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 19 d'octubre de 2024


dissabte, 12 de maig de 2007
>

Els avis del segle XXI

Garantir un envelliment actiu i oferir una atenció adequada a les persones grans amb dependència, els dos reptes principals

H. CAPERA. Barcelona

+ Dos avis participen en un curs d'informàtica per a gent gran. Foto: MARTA MARTÍNEZ

La gent gran ha canviat i ja no s'identifica amb els tòpics d'altres èpoques. Avui les persones majors de 65 anys (un 22% dels ciutadans de Barcelona) reivindiquen un paper actiu i dinàmic dins la societat i exigeixen que se'ls tingui en compte en els òrgans de participació ciutadana. Els nous avis estudien a la universitat, fan esport i naveguen per la xarxa. Alhora, però, també s'enfronten a la crua realitat de les pensions baixes, els habitatges en males condicions i els problemes de salut que acompanyen el pas dels anys. El progressiu envelliment de la població, doncs, ha obligat els polítics a fixar la mirada en aquest col·lectiu, sobretot ara que la llei de dependència està a punt de portar-se a la pràctica.

Tal com explica el regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà (ICV-EUiA), els darrers quatre anys la ciutat ha adoptat «una posició activa i de planificació» davant l'aplicació immediata d'aquesta normativa estatal. El servei de teleassistència ja ha arribat a 20.000 persones i a final del 2007 està previst que es puguin cobrir 30.000 llars. Els cinc partits majoritaris proposen «universalitzar» aquest servei, que permet posar-se en contacte amb els equips d'urgències i arribar així a les 50.000 persones grans que avui viuen soles a Barcelona (el PSC aposta perquè en puguin gaudir totes les persones majors de 75 anys). Tots els grups polítics també parlen sense excepció de fer extensible a tothom qui ho necessiti l'atenció domiciliària. Es calcula que són unes 30.000 persones i no necessàriament responen al perfil d'avis que viuen sols: moltes vegades és gent gran que «necessita un suport especial», apunta Gomà.



HABITATGE DIGNE
Un estudi de la Federació d'Associacions de Gent Gran assegura que un terç de la població major de 65 anys viu en pisos construïts durant la dècada dels quaranta, i és per això que els programes polítics van carregats de propostes per potenciar els «habitatges dignes». Segons Gomà, els darrers quatre anys, l'Ajuntament ha entregat les claus de 609 «pisos amb serveis» comuns, com ara la bugaderia, i que, a més, són accessibles (l'objectiu és doblar la xifra els pròxims quatre anys). ICV-EUiA proposa també promoure un programa de millora integral de les condicions d'habitabilitat de la gent gran, i CiU, a més de proposar construir habitatges en règim de lloguer adaptats a les necessitats de les persones grans, vol subvencionar les obres de millora de l'accessibilitat de les llars i fomentar els habitatges de planta baixa. ERC i el PP, per la seva banda, aposten per crear un miler de llars tutelades.

Les places dels centres de dia també són un dels punts en què els programes del partits han fixat la mirada: tots cinc aposten per ampliar-les (el nombre està entre les 500 del PP i les 1.700 d'ERC). CiU, a més, proposa ampliar els horaris dels centres així com els dies d'obertura. Les forces polítiques també plantegen obrir noves places residencials pensades per atendre les persones amb gran dependència, i en tots els casos els cuidadors familiars rebran una atenció especial.



ACTIUS I PARTICIPATIUS
D'altra banda, els partits també són conscients que malgrat que hi ha una part destacada de persones dependents a la ciutat, la gran majoria (més de 350.000) continuen sent autònomes i exigeixen que se'ls tingui en compte. En aquest sentit, ICV-EUiA aposta per impulsar el paper del Consell Assessor de la Gent Gran perquè promocioni un envelliment actiu i saludable, i proposa la creació de la Xarxa Gran: un espai d'informació i d'intercanvi de les persones i les entitats que treballen en el teixit associatiu d'aquest col·lectiu. El PSC vol crear la regidoria del comissionat de la gent gran «per fer sentir la veu del sector en el govern municipal», i CiU vol fomentar les associacions de voluntaris formades per la gent gran. Precisament, aquesta idea que busca relacionar les diverses generacions té a veure amb la proposta d'ICV-EUiA i d'ERC (a més de CiU) de posar en marxa un nou programa d'habitatge compartit. Els tres partits que avui són al govern aposten també per implementar el pla de millora dels casals i espais municipals de gent gran i per augmentar les prestacions de la Targeta Rosa, que avui es fa servir en la majoria dels casos per als desplaçaments amb transport públic. Pel que fa a la protecció especial que mereix el col·lectiu, Convergència defensa la creació de l'oficina municipal de protecció dels drets de les persones grans per tractar els casos de maltractaments, i ERC promou programes d'educació sanitària.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El PP presenta d'alcaldable un avi sense que ell ho sàpiga

>La subhasta comença pels pisos

>ERC vol crear 100 pisos per compartir entre persones grans

>L'enquesta del CIS preveu un nou tripartit a Barcelona amb ERC i ICV-EUiA més forts

>Mas defensa exportar el model de Sant Cugat a la resta de l'àrea metropolitana

>Trias vol fer un barri amb 10.000 pisos per a joves en terrenys del port

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.