Des del mateix moment que sectors tan històricament desunits com el dels músics i el dels responsables de les sales de concerts van començar a protestar per l'ordenança de locals de pública concurrència que tants debats ha centrat en aquest últim mandat, tothom administracions incloses va coincidir a reconèixer que, arran d'aquesta ordenança, es produeixen a Barcelona situacions per les quals, des d'una òptica cultural, n'hi ha certament per avergonyir-se.
Dos exemples citats insistentment per músics i programadors són flagrants. El primer: als pubs del carrer Ferran se'ls impedeix tenir-hi grups animant la concurrència amb versions desenfrenades de Molly Malone però, en canvi, se'ls permet projectar en una gran pantalla partits de futbol de la Premiere League. El segon: un jove no pot posar-se a prova com a cantautor en emergents vivers de la cançó com ara l'Astrolabi de Gràcia i el Mediterráneo de Balmes, però aquests locals sí que tenen el vistiplau municipal per fer sonar música enllaunada amb un major nombre de decibels que els d'una simple, malmesa i desendollada guitarra espanyola.
Evitar, doncs, situacions tan contradictòries com aquestes era una cosa que tothom ha coincidit a reconèixer que calia resoldre de la manera més ràpida possible, així que l'acord, el febrer passat, entre Ajuntament i sales perquè quasi dos-cents bars musicals de la ciutat puguin tenir pròximament música en directe va ser interpretat majoritàriament com una oda a la sensatesa.
VUIT MESOS SENSE CONCERTS
Les parets del London Bar del carrer Nou de la Rambla, on ja fa vuit mesos que no es fan recitals de cap mena, comencen a semblar una hemeroteca. Un retall extret de les pàgines d'Última hora el 1936 destaca el London com a espai de concentració dels artistes de circ. Al costat, un article publicat per Joaquim Roglan el 1990 a La Vanguardia avisa que el London, que congrega «tres generacions de bohèmia», continua tan viu com quan Miró i Gaudí hi acudien i Hemingway hi descobria els cigalons. La següent plana de diari, tanmateix, ja és d'enguany, i la propietària del London hi adverteix que la pressió municipal multiplicada el juliol del 2005 amb la posada en marxa de l'anomenat tancament exprés, que permet a l'Ajuntament fer abaixar instantàniament les persianes a qui incompleixi normatives de soroll, aforament o de qualsevol altre índole ha fet perdre al local un 60% de la clientela. La clientela, dimecres a dos quarts de deu del vespre, es redueix a dues parelles prenent la cervesa que els serveix un cambrer que, en una imatge d'alt contingut metafòric, agafa una guitarra que té a la recambra tan bon punt té un minut lliure i, amb més o menys fortuna, intenta tossudament unir tres o quatre acords amb un mínim de sentit. «Tots els innocents ploren», «El tabac mata, l'atur també» han escrit en dos folis penjats a la paret poetes de barra de bar que configuren paisatges habituals de locals d'aquesta mena. Finalment, un altre paper enganxat a la paret, ideat en aquest cas per l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya quan, al desembre, el tancament de La Paloma va fer esclatar el sector, deixa al marge la poesia: «M'agrada la música, jo també voto. Prou d'agressions a la cultura. No al tancament de les sales de música.»
Fer compatible la música en directe, tan essencial en el pols cultural d'una ciutat, i el dret al descans dels veïns ha estat, per tant, un dels grans maldecaps de l'Ajuntament de Barcelona aquests últims anys. Ara fa dos anys, al mateix temps que dotzenes de músics es manifestaven pels carrers de Barcelona advertint que la música en directe estava en perill, l'Ajuntament ultimava la fórmula del tancament exprés, que va posar en marxa pocs dies més tard esperonat per les cada cop més nombroses pancartes veïnals que, contra el soroll, omplien els balcons de Gràcia, el Born i Ciutat Vella. El tancament, ara fa cinc mesos, de La Paloma va afegir uns quants graus d'ebullició al conflicte, però el compromís de l'Ajuntament de modificar l'obsolet article relatiu als bars musicals que forma part de l'ordenança, amb la intenció de fer-lo entrar en vigor la tardor vinent, ha inserit una mica d'harmonia a una cançó de la qual caldrà esperar el pròxim mandat per escoltar la nota final.