| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 1 de gener de 2025


dijous, 10 de maig de 2007
>

ICV, CiU i ERC s'examinen del primer mandat i el PSC es renova del tot per tornar al govern

Per primer cop a la ciutat es presenten una candidatura de veïns de Bellaterra, Ciutadans i una formació d'escindits d'ICV

l'anàlisi de Cerdanyola del Vallès

C. ALUJU FERRER / C.A.F.. Cerdanyola del Vallès
Ja han passat quatre anys des que ICV, CiU i ERC es van unir amb l'objectiu de fer fora el PSC del govern de Cerdanyola per primer cop des de la restauració dels ajuntaments democràtics. Les tres forces d'aquest tripartit atípic s'examinaran el 27 de maig de la seva primera gestió al capdavant del govern local. Per la seva part, el PSC s'ha renovat totalment, amb Antonio Cárdenas com a alcaldable, amb l'objectiu d'assolir l'alcaldia perduda el 2003 tot i ser la força més votada. Per primera vegada en uns comicis locals, els veïns de Bellaterra –Gent per Bellaterra– presenten una llista per entrar al consistori. Ciutadans també aspira a tenir representació municipal. Amb el mateix objectiu, un grup d'escindits d'ICV –Els Verds-Opció Verda– presenten candidat.



Els mandats de governs socialistes a Cerdanyola es van trencar el 2003 amb el pacte a què van arribar ICV, CiU i ERC. Després de la primera experiència de govern d'aquesta aliança atípica, els cerdanyolencs valoraran el 27 de maig els resultats del primer tripartit de la història del municipi.

El mandat 2003-2007 ha estat notícia, entre altres qüestions, pel fet que el març del 2005 l'alcalde, Antoni Morral (ICV), destituís el regidor de Promoció Econòmica (UDC) Diego del Águila després que un jutjat de Cerdanyola l'imputés com a presumpte autor d'una extorsió a un empresari durant la seva època al Departament de Treball dels governs de CiU. Aquest cessament va deixar l'incipient govern tripartit en minoria, ja que Del Águila s'ha mantingut al consistori com a regidor no adscrit. Aquesta baixa ha obligat ICV, CiU i ERC a buscar pactes puntuals durant els dos últims anys del mandat.

Entre la feina feta pel govern que presideix Antoni Morral (ICV), destaca la conversió del centre de la ciutat en una zona de preferència per als vianants i la construcció dels tres primers aparcaments públics subterranis –una de les grans apostes de CiU–. Un altre dels mèrits de l'Ajuntament ha estat liderar el procés per fusionar tots els equips de futbol de la ciutat en un club únic.



LA PLANA DEL CASTELL
Però el gran projecte de futur de la ciutat és el desenvolupament del sector de la Plana del Castell –l'antic Centre Direccional–. Durant els dos primers anys, el tripartit cerdanyolenc va modificar el planejament urbanístic aprovat per l'últim govern del PSC, i va aconseguir, entre altres aspectes, que es fessin 3.300 pisos i no els 5.100 previstos pels socialistes, i que l'espai de via verda passés de 400 metres a un quilòmetre. El procés d'urbanització ha començat a fer els primers passos –s'han iniciat les obres del laboratori de llum sincrotró i el desdoblament de la carretera de Sant Cugat– i el repte del nou govern és liderar aquest important projecte per a la ciutat des del Consorci del Centre Direccional. La urbanització d'aquest espai comporta un treball previ sobre l'estat dels abocadors que hi ha hagut a la zona –durant molts anys s'hi van abocar tota mena de residus–, així com els treballs per restaurar-los. El rebliment de la pedrera Elena amb bales inertitzades de l'ecoparc de Montcada s'haurà de gestionar durant els primers anys del mandat vetllant pel compliment de les contrapartides promeses a la ciutat.

GOVERN A BELLATERRA
Un dels reptes no aconseguits durant aquest mandat ha estat la creació de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de Bellaterra. Malgrat els passos fets per l'equip de govern per dividir la ciutat en districtes, no s'ha aconseguit posar la cirereta al pastís. I, precisament, els veïns de Bellaterra s'han organitzat en la candidatura Gent per Bellaterra –amb Ramon Andreu de cap de llista– per aconseguir un regidor en el futur consistori. L'altre pas vindrà quan la Generalitat doni el vistiplau a la creació de l'EMD i una junta gestora gestioni les primeres competències delegades pel consistori.

ELS CANDIDATS
El PSC s'ha renovat totalment per accedir de nou a l'alcaldia. Antonio Cárdenas és el nou alcaldable. De la llista del 2003, només repeteixen quatre persones: els regidors José Miguel Moreno –primer secretari local–, Cristina Real –exalcaldessa i que ara tanca la llista– i Félix Sánchez, a més de Rosa Jiménez –responsable de l'Àrea Interna del PSC–. La coalició ICV-EUiA torna a presentar Morral com a cap de llista d'una candidatura amb dotze cares noves respecte al 2003. Els ecosocialistes situen les independents Carmen Rebollo i Marta Pujols en els números tres i cinc, mentre que la regidora Rosa Vilaró passa del vuitè lloc al segon, Rafael Bellido passat del set al quatre i Santiago Cayuela, del tres al set. CiU amb Consol Pla, ERC amb Montserrat Puig i el PP amb Antonio González, repeteixen alcaldable. Participació Activa i Social (PAS) presenta enguany Maurici Jaumeandreu de candidat tot i que mantindrà la rotació en el càrrec durant el mandat com ha fet ara. A més de Gent per Bellaterra, també s'estrenen als comicis Ciutadans, amb María Valle d'alcaldable, i Els Verds-Opció Verda, una escissió de la formació local d'ICV amb Contxi Haro de cap de llista. Amb l'eslògan de la ciutat com a fons –Facta non verba– tots els alcaldables a l'Ajuntament de Cerdanyola van assistir a la cita a la nova plaça de l'Abat Oliba menys Contxi Haro (Els Verds-Opció Verda). D'esquerra a dreta, els candidats són: Maurici Jaumeandreu (Participació Activa i Social), María Valle (Ciutadans), Ramon Andreu (Gent per Bellaterra), Consol Pla (CiU), Antoni Morral (ICV-EUiA), Montserrat Puig (ERC), Antonio Cárdenas (PSC) i Antonio González (PP).




La Plana del Castell - El futur equip de govern ha de liderar, des del consorci del Centre Direccional, la urbanització de la Plana del Castell. En aquestes 340 hectàrees s'hi faran 3.300 habitatges, zones verdes i l'ampliació del Parc Tecnològic.

EMD de Bellaterra - La creació de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de Bellaterra és una de les assignatures pendents del mandat. En espera del vistiplau de la Generalitat, serà un pas històric per a l'autogovern d'aquest barri residencial.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>ICV reclama a la Junta Electoral que retiri el DVD «racista» del PP badaloní

>Carles Martí (PSC) proposa polítiques de continuïtat per a la Ciutat Vella del futur

>Floquet i la jungla de vidre

>Els joves volen fer-se notar

>Hereu diu que traurà l'àrea social a ICV i torna a tensar la relació entre els socis

>Els líders nacionals obren al Cap i Casal

>Zapatero justifica la fórmula de cessió del castell de Montjuïc perquè «s'ha guanyat temps»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.