| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


dimecres, 9 de maig de 2007
>

Montilla obliga a dimitir Martínez Fraile per haver dit «malalt» a Maragall

Mas assegura que l'expresident va exigir el cessament per no obrir una guerra amb el PSC i el govern ho troba delirant

T.RIBA A.SERRANO. Barcelona
José Montilla ha obligat a dimitir al delegat de la Generalitat a Madrid, Raimon Martínez Fraile, per haver titllat de «malalt» a Pasqual Maragall per les seves declaracions desqualificant el procés estatutari. Montilla li va exigir la dimissió en el mateix moment que dilluns el va obligar a rectificar, però, segons el govern, el delegat li va demanar que no es fes públic fins al cap d'unes hores per donar-li temps a comunicar-ho a la família i als seus col.laboradors. El consell de govern va aprovar a primera hora el cessament «a petició pròpia» de Martínez Fraile, però el decalatge temporal va portar a Artur Mas a assegurar que Maragall havia exigit la dimissió per no obrir una guerra amb el PSC, cosa que Presidència va negar amb vehemència i ho va titllar de delirant.


+ Maragall, d'incògnit al Masnou. Foto: G. POCH

La versió difosa per CiU va agafar cos fins i tot en dirigents propers a Maragall, que entenien la reacció de l'expresident, i va deixar aquesta incertesa en l'aire, fins que Presidència va descartar del tot que hi hagués hagut cap trucada. El president de la Generalitat no parla amb Maragall des del 23 d'abril. A més, tant a Presidència com al PSC asseguren que aquest no és l'estil de Maragall i en una reunió mantinguda dilluns a la nit entre Montilla, Miquel Iceta i José Zaragoza, el President els va dir que era una decisió seva i que no havia rebut cap indicació de ningú. És més, CiU va difondre que Maragall havia trucat des de Nova York, quan l'expresident és a Barcelona des de diumenge, i ahir va ser al Masnou i en un acte sobre el federalisme.

El tacte amb què ha actuat Montilla acceptant posposar l'anunci de dimissió del delegat a Madrid, cal buscar-lo en el fet que Martínez Fraile forma part del pinyol del President. Quan el fins ahir delegat a Madrid formava part de l'organigrama de Montilla al Ministeri d'Indústria, fins i tot compartia pis amb l'actual secretari general de Presidència, Isaías Táboas. Però Montilla ha volgut donar un missatge de fermesa dins del govern fent cessar un dirigent proper i en un càrrec estratègic, i dilluns va obligar a dimitir el seu home de confiança per haver-se saltat la consigna de respectar les paraules de Maragall malgrat no compartir-les i l'efecte Maragall ha fet la primera víctima, paradoxalment en un dirigent que ja va tenir un enfrontament amb Maragall en el passat.

El titular d'Agricultura, Joaquim Llena –encarregat d'explicar els acords de govern–, va assegurar que hi havia hagut unanimitat a l'hora d'acceptar la dimissió per «unes declaracions desafortunades». «Compartim el criteri del president de la Generalitat que els membres del govern han de ser un exemple de respecte a les institucions del país, i els expresidents ho són», va deixar clar Llena, i reconeixia que havia estat una decisió «dolorosa» perquè Martínez Fraile és «una persona estimada i vàlida». No va descartar que torni en el futur a l'executiu. Els socis d'ERC van qualificar d'«ajustada» la decisió.



PACTE DE SILENCI
La dimissió de Martínez Fraile va provocar una allau de reaccions, sobretot per donar suport a la decisió de Montilla. El conseller d'Interior, Joan Saura, va dir que el delegat havia incomplert l'acord a què va arribar l'executiu de no replicar les declaracions de l'expresident, revelant que hi havia un pacte de silenci entre Montilla, Carod-Rovira i ell mateix. Pel conseller d'Economia, Antoni Castells, «és la reacció que tocava en un govern seriós». Va veure «molt raonable» que el President no s'hagi conformat amb les disculpes del delegat a Madrid i hagi pensat que «la institució s'ha de preservar». El portaveu del PP, Francesc Vendrell, va celebrar la decisió però va alertar que el govern torna a provocar «un ensurt diari». Tots els grups del Congrés també van donar suport al cessament. Fins i tot Eduardo Zaplana, fet sense precedents, ho va trobar «correctíssim». El president Pasqual Maragall es va passejar ahir al matí durant prop de tres hores pel centre del Masnou acompanyat pel candidat del PSC, Eduard Gisbert. La visita, que Maragall va demanar que fos sense convocar la premsa, el va dur pels carrers de la població i al mercat municipal, on va saludar les paradistes que en una visita anterior no va poder atendre.




Pla de

desenvolupament rural

- S' incrementa un 40% la seva aportació, de 1.016 milions.

Senyalització d'espais de memòria històrica - Pla per unificar els criteris de senyalització, elaborar inventaris de patrimoni i analitzar projectes.

Categoria del Premi Nacional de Cultura - S'afegeix, als15 existents, el guardó que distingeix una persona per la seva trajectòria i compromís.

Cos de vigilància

de presons

- Es convoquen 412 noves places.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>«El futur no es pot condicionar a frustracions personals o polítiques»

>El líder de CiU proclama la fi «del maragallisme»

>El diputat Daniel Fernández s'entreveu com a substitut

>Martínez Fraile dimiteix l'endemà de les crítiques a Maragall

>Montilla fa dimitir finalment el delegat a Madrid per la seva ofensa a Maragall

>Montilla fa dimitir finalment el delegat a Madrid per la seva ofensa a Maragall

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.