| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 25 de novembre de 2024


diumenge, 6 de maig de 2007
>

El relleu de Roig fa perillar la majoria absoluta de CiU a Amposta

EA-ERC serà clau en el futur govern local ja que un pacte PSC-CiU és impensable per la dura oposició dels socialistes

l'anàlisi d'Amposta

ROSER ROYO. Amposta
Les eleccions municipals a Amposta seran especialment interessants pel relleu de l'històric alcalde de CiU, Joan Maria Roig. L'absència de Roig fa molt difícil que el nou candidat, Manel Ferré, puga revalidar la majoria absoluta i això dixa a EA-ERC la futura governabilitat de la ciutat. La dura oposició que el PSC ha exercit aquests quatre anys, amb Antoni Espanya com a portaveu del grup municipal, fa molt difícil un pacte entre socialistes i convergents. A més, CiU ja ha apostat explícitament i més d'una vegada per un pacte amb ERC. D'altra banda, el fet que l'exconsellera d'Educació, Marta Cid, encapçale la llista d'EA-ERC pot tindre un efecte sobre l'electorat, tot i que a les passades autonòmiques els socialistes van obtenir més vots que ERC.










Dixant de banda enquestes sobre intenció de vots, els resultats de les últimes eleccions autonòmiques poden donar alguna idea sobre els resultats de les properes municipals a Amposta. És cert que a les municipals es vota més la persona i a les autonòmiques, el partit, però curiosament a les autonòmiques de l'1 de novembre del 2006 el PSC i ICV van ser els únics partits que van créixer en vots a Amposta –el PSC, 20 i ICV un centenar–. Per contra, CiU va perdre un miler de vots i ERC, uns 500, tot i que la número u de la demarcació de Tarragona era l'ampostina Marta Cid, l'actual candidata d'ERC a l'alcaldia d'Amposta. Partint de la base que CiU continuarà sent la força més votada a Amposta, però que amb el relleu de Roig podria perdre la majoria absoluta –actualment té nou regidors–, la pugna per la segona posició està entre el PSC i EA-ERC. Els primers es remeten als resultats de les autonòmiques i a la intensa i dura oposició que han exercit els últims anys. Per contra, els republicans juguen amb la carta que han fet una oposició constructiva i que la seua candidata, Marta Cid, ha estat consellera d'Educació i això li dóna una popularitat mot gran.

Siga com siga la futura governabilitat de la ciutat, queda a les mans d'aquests tres partits i la clau la té EA-ERC, ja que un pacte PSC-CiU és gairebé impossible. D'entrada els vents que sempre són favorables al canvi bufarien per un pacte PSC-EA-ERC, però entre els dos partits hi ha hagut poca complicitat durant aquests quatre anys que han compartit l'oposició. La dels republicans ha estat especialment tova i s'han desmarcat de les denúncies de corrupció urbanística fetes pel PSC.

Caldrà estar atents a la representativitat dels diferents candidats. Així, tot i que Manel Ferré té molts números de perdre la majoria absoluta, és una incògnita amb quants regidors es quedarà, ja que CiU confia a mobilitzar el miler de vots que va perdre a les autonòmiques i que, segons la coalició nacionalista, són votants que van optar per l'abstenció.

És també més que probable que Partit contra el Maltractament Animal de Catalunya (PACMA) i la Plataforma per Catalunya (PXC) es queden fora de l'Ajuntament. També el PP té pocs números per obtenir representació, però no està tan clar el que pot passar amb ICV, que presenta una llista jove i totalment renovada. El principal problema d'Àngel Porres és que és poc conegut i a la seua llista hi ha pocs històrics d'ICV a Amposta, fet que pot acabar beneficiant el PSC.

Dels set candidats d'Amposta, només dos repetixen: Marta Cid, d'EA-ERC, i César Fornós, del PP. No obstant això, ni Cid ni Fornós són regidors actualment, la primera perquè va cedir el seu escó per fer de consellera d'Educació i el segon perquè no va obtenir representació. Per contra, Antoni Espanya (PSC), que anava de número 2, va passar a ser el portaveu per la renuncia de Simó, i Manel Ferré fa 20 anys que és primer tinent d'alcalde amb CiU. Els altres tres sí que són realment nous. / R.R.



ÀNGEL PORRES i GARCÍA (ICV) - 37 anys. És informàtic de professió i està amb ICV des del 2003. Aquesta és la primera vegada que encapçala la candidatura ecosocialista.




CÉSAR FORNÓS i CABALLÉ (PP) - 39 anys. Transportista. És la segona vegada que encapçala la llista del PP, partit en el qual milita des de fa 4 anys i del qual és secretari d'organització.




ISABEL GONZÁLEZ i SUÁREZ (PACMA) - 30 anys. Viu a Tarragona però els seus pares estiuejaven a Amposta. És arquitecta i és la primera vegada que es presenta a unes municipals.




GERMÁN CISCAR i PASTOR (P X C) - 34 anys. Llicenciat en història, fa 15 anys que viu a Amposta, on té un videoclub. Aquesta és la seua primera incursió en el món de la política.




ANTONI ESPANYA i FORCADELL (PSC-PMC) - 41anys. Biòleg i director territorial d'Agricultura a l'Ebre. Va aterrar a la política a les passades municipals i és el portaveu del seu grup.




GERMÁN CISCAR i PASTOR (P X C) - 34 anys. Llicenciat en història, fa 15 anys que viu a Amposta, on té un videoclub. Aquesta és la seua primera incursió en el món de la política.




ANTONI ESPANYA i FORCADELL (PSC-PMC) - 41anys. Biòleg i director territorial d'Agricultura a l'Ebre. Va aterrar a la política a les passades municipals i és el portaveu del seu grup.




MARTA CID i PLANELLES (EA-ERC)) - 47 anys. Llicenciada en psicologia i diputada al Parlament, va ser regidora del 1993 al març del 2004, quan va ser nomenada consellera d'Educació.




MANEL FERRÉ i MONTAÑÉS (CIU) - 48 anys. És metge i vicepresident del Consorci Hospitalari de Catalunya. És primer tinent d'alcalde des del 1987, des que va entrar Roig d'alcalde.




Creixement urbanístic i econòmic - La millor carta de presentació de què disposa el candidat de CiU és l'espectacular creixement urbanístic i econòmic que ha experimentat la ciutat.

Denúncies de corrupció - El PSC ha denunciat els últims mesos els vincles entre l'alcalde Roig i potents empreses locals que guanyen els principals concursos públics. Això hauria pogut eclipsar d'alguna manera la tasca de CiU.

Adéu a la majoria absoluta - El relleu de Roig fa que Ferré ho tinga difícil per revalidar la majoria absoluta, tot i que confia recuperar els 1.000 vots que CiU va perdre a les autonòmiques.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.