| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


dimecres, 2 de maig de 2007
>

Bladé torna a Benissanet

Entre els actes organitzats amb motiu del centenari destaca una ruta literària que té voluntat de mantenir-se en el temps

ROSER ROYO. Benissanet
Enguany es complixen els cent anys del naixement d'Artur Bladé i Desumvila, el gran oblidat de la literatura ebrenca i catalana. Amb motiu d'aquest centenari l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila de Benissanet, en col·laboració amb el Departament de Cultura i altres institucions locals i comarcals, ha organitzat l'Any Bladé: un bon grapat d'actes entre els quals destaca una exposició sobre l'autor de Benissanet que es va inaugurar a Barcelona el mes de gener, la reedició de l'obra completa de Bladé, l'edició de material didàctic per a les escoles i una ruta turística i literària a Benissanet. La voluntat dels organitzadors és que aquesta ruta sobrevisca al centenari i que servisca per promocionar turísticament el municipi i difondre la vida i obra de Bladé.


+ El Benissanet de Bladé.


Artur Bladé Desumvila (Benissanet, 1907 - Barcelona, 1995) està deixant de ser un escriptor oblidat. L'any del centenari està servint per recordar el gran autor de Benissanet i home de la República que va patir un llarg exili de més de vint anys primer a França i després a Mèxic. Ara que s'ha aconseguit tornar-lo a situar en l'actualitat literària del país –durant vint anys ha estat difícil trobar llibres de Bladé a les llibreries perquè als anys 80 es van esgotar i no es van tornar a editar–, els organitzadors del centenari no volen que tot acabe amb fum. Així des de l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila s'està treballant en la consolidació de la ruta turística literària Artur Bladé a Benissanet, amb la voluntat que sobrevisca al centenari. Actualment treballen en la senyalització, que costarà uns 4.000 euros i que es preveu instal·lar a finals d'any. Es tracta d'un itinerari guiat d'una hora i mitjà de durada pels carrers del poble que comença al Centre Cultural Artur Bladé i Desumvila. «El que pretenem és popularitzar l'escriptor i alhora que la gent conega el poble», explica Albert Pujol, membre de l'associació cultural, i diu també que el municipi es pot aprofitar de l'important flux de turistes que visiten Miravet.

La ruta s'estructura en nou punts: el centre cultural i recreatiu La Renaixença, la font Gran –la primera que va haver-hi a Benissanet, on l'aigua sempre s'havia anat a buscar al riu–, el Portal –que és on començava el poble vell–, el carrer Bonaire –on hi havia la casa natal de Bladé–, els carrers de dins –Bladé hi passejava les nits d'estiu i olorava les flaires d'aufàbiga–, la plaça de la Verdura, l'Omplidor –l'actual accés asfaltat al riu i el camí que abans s'utilitzava per anar a omplir els cànters–, i el Raval dels Canterers, on hi ha la casa de Bladé, propietat del seu fill. En cadascun d'aquests punts s'aprofita per explicar la història del lloc, la vinculació amb l'autor i llegir un fragment de la seua obra, com per exemple aquest: «El clos natal de Benissanet em fa reviure la meua noiesa i els treballs en un poble i una terra que sempre m'han parlat al cor». La pròxima visita guiada és el 26 de maig, però també se n'organitzen a la carta per 3 euros per persona o 40 per a grups de més de 12 persones. També editaran una guia perquè qui vulga puga fer la ruta en solitari.

Un dels punts de parada obligada és la font Gran, la primera d'un poble on sempre s'havia anat a buscar l'aigua al riu. La imatge correspon a la inauguració de la Ruta Artur Bladé el 3 de març passat. /EL PUNT. Al fons d'aquest camí hi ha l'Ebre i per aquí és per on anaven els benissanetans al riu. Fins als murs arribava l'aigua quan l'Ebre sortia de mare. Bladé també va parlar de les riuades que «impregnaven d'olor fluvial tota la vila» i deixaven «una ratlla humida i salitrosa» a les cases. / EL PUNT. El Benissanet del qual Bladé parla als seus dietaris és sobretot el d'abans de la guerra. La seua obra més emblemàtica, Benissanet. Els treballs i els dies d'un poble català, la va escriure des de l'enyorança del seu exili a Mèxic. La ruta turística que s'ha engegat amb motiu del centenari situa els visitants en aquells espais que Bladé va estimar i que en la majoria de casos han estat transformats. En aquests casos la història de Bladé servix per explicar també la història i les curiositats del poble. La imatge és el centre de la vila a principis del segle XX./ EL PUNT.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Els papers» de Bladé, a l'arxiu comarcal

>Un home marcat per l'exili i per l'enyorança

>El Pla de les Terres de l'Ebre i un home de la República

>L'obra completa de Bladé, recopilada en onze volums

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.