| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 16 de juliol de 2024


dimarts, 24 d'abril de 2007
>

«Prou de centralisme cultural»

En la recepció al Metropol dels escriptors tarragonins, Òscar Palazón critica que se'ls titlli d'autors «perifèrics»

CARINA FILELLA. Tarragona
«La nostra literatura no té res a envejar a la que es fa a Barcelona». Així ho va dir ahir Òscar Palazón, que va ser el portaveu del Col·lectiu d'Escriptors del Camp de Tarragona, durant la recepció que els va oferir l'Ajuntament al jardí del Teatre Metropol. Palazón va elogiar «l'esperit inquiet de la nostra literatura» i va criticar: «Moltes vegades, des de fora, ens titllen d'escriptors perifèrics. I això no es pot tolerar». A més de la trentena d'autors del Camp de Tarragona que enguany han presentat novetat editorial, la recepció al jardí del Metropol va reunir bona part dels agents culturals de la ciutat, representants d'entitats com l'Escola de Lletres, La Pell del Llavi, Delirópolis i Aariadna. Josep Anton Baixeras, que acaba de complir els 80 anys, va ser un dels protagonistes.


+ Foto de família dels escriptors que ahir van assistir a la recepció oferta per l'Ajuntament de Tarragona, al jardí del Teatre Metropol. Foto: JUDIT FERNÀNDEZ

L'any passat va ser Magí Sunyer qui va aprofitar la recepció que ofereix el consistori tarragoní per llançar un missatge reivindicatiu. I enguany ha estat un altre escriptor, Òscar Palazón, qui no va deixar passar l'oportunitat de fer sentir la veu dels autors de les comarques de Tarragona, els quals, segons ell, no tenen «res a envejar» als autors barcelonins. «Prou de centralisme cultural», va exclamar: «Els nostres llibres poden competir perfectament amb qualsevol llibre de qualsevol editorial catalana. Poden i han de fer-ho. Sense complexos. Exhibint-ne amb orgull la denominació d'origen». Palazón, que va dir que «per tal que sigui reconeguda, primer ha de ser coneguda», va destacar la tasca que s'ha fet ens els últims anys a Tarragona per tal de fomentar la literatura. Per exemple, la renovació de la plana web Tarragona Lletres i la creació de dos blogs relacionats amb el món dels llibres: Tarragona literària i L'Arxiu de Tarragona literària.

La recepció organitzada per l'Ajuntament va reunir al jardí del Metropol la trentena d'escriptors amb novetat editorial per aquest Sant Jordi, juntament amb els representats de les entitats culturals de la ciutat i els dirigents polítics. El regidor de Cultura, Albert Vallvé, que va fer d'amfitrió, va destacar en el seu parlament que «la ciutat ja ha començat a ser un referent literari en el país».

L'acte, que es va fer a quarts de tres del migdia, va servir de mitja part per a uns agents culturals que ahir van organitzar diversos actes a la rambla Nova (dibuixos de caricatures, recitals...), aprofitant els milers de persones que durant tot el dia –el bon temps va acompanyar– van passejar per les parades de roses i de llibres. Al costat d'aquestes tradicionals, enguany hi va haver una presència especial de parades muntades pels polítics tarragonins (atesa la proximitat de les eleccions municipals) i també d'altres de caràcter reivindicatiu, com la dels Xiquets del Serrallo, que reclamaven un local d'assaig.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Editen l'obra completa de Baixeras

>Sant Jordi desperta els dos dracs de Valls d'una llarga letargia

>«La clau Gaudí» s'emporta la palma

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.