Les negociacions dels traspassos en la comissió bilateral es preveuen lentes, amb la cessió de la xarxa de Rodalies de Renfe i la gestió dels aeroports catalans al capdavant. Justícia tem que si tots els seus traspassos haguessin entrat en la llarga llista de futures cessions, s'endarreririen excessivament. Una dilatació que es contradiu amb la seva aposta per desenvolupar tan aviat com sigui possible les competències que li atorga el nou Estatut. Per aquesta raó, el departament abordarà directament amb el govern espanyol totes les cessions que no hagin de passar forçosament per la comissió. És a dir, aquelles que no impliquin el canvi de titularitat de béns físics, la cessió de personal, o transferències econòmiques.
És el cas de les competències en matèria de notaries i registres públics de la propietat, mercantils i de béns mobles. La consellera Montserrat Tura va signar ahir dos mesos després que la primera reunió de la comissió bilateral acordés la creació d'un grup de treball per avançar en aquestes funcions amb el secretari d'estat de Justícia, Julio Pérez Hernández, una declaració conjunta que fa efectiu el traspàs i fixa els terminis perquè la Generalitat pugui exercir-ne plenament la competència. En el text, el govern espanyol es compromet, per exemple, a aprovar les iniciatives i propostes necessàries per modificar la regulació del procediment selectiu descentralitzat en què s'emmarquen les competències d'execució del govern. La direcció general de Dret i d'Entitats Jurídiques ja va assumir les atribucions de la Generalitat en la matèria mitjançant el decret 409/2006, de 30 d'octubre.
Tura va subratllar que a partir d'ara la Generalitat convocarà, gestionarà i resoldrà «per primera vegada en la història», els concursos de provisió de notaries i registres per cobrir les vacants a Catalunya, que tindrà 50 notaries més i 71 registres nous.