«Que ningú trenqui ara el que vam saber unir el 1978 perquè les conseqüències serien greus per a tots». El President va triar el País Bascen un acte de suport als socialistes bascos, amb Patxi López i Miguel Buen per tornar a alçar la veu, com a Madrid dijous passat, amb més contundència de la utilitzada fins ara per defensar l'Estatut, per exemple en el seu discurs dels cent dies de govern, al març. A Sant Sebastià, Montilla va preguntar «què pretenen els que volen deixar l'Estatut fora de la Constitució» i va avisar que respectar el marc constitucional «no significa en cap cas que Catalunya renunciï a fer realitat les seves legítimes i democràtiques aspiracions». «No hi haurà cap govern ni cap sentència que pugui fer callar la voluntat política del poble català expressada unitàriament», va deixar clar Montilla als jutges del Constitucional i a l'executiu de Rodríguez Zapatero, a més del PP, quatre dies després de la reunió que va mantenir amb els màxims responsables al govern d'ERC i d'ICV-EUiA.
Els tres socis s'haurien compromès a ser ferms en la defensa de l'Estatut i a reaccionar de forma unitària si els jutges del Constitucional el tomben. Montilla ha d'aconseguir que Esquerra se senti còmoda en el govern, que no tingui temptacions de fer front comú amb CiU ni caigui en els paranys de Mas amb estirabots com el de la calçotada. Per això, aquesta setmana el President ha canviat el to del seu discurs, i s'ha expressat de manera més clara i contundent, contra el PSOE si cal, que fins ara. El president català i líder del PSC no va afluixar el to tampoc per demanar a la direcció actual del PP que dimiteixi, «per higiene democràtica», i que «demani perdó i doni explicacions» per la seva actuació en el govern d'Aznar després de l'11-M. Seguint la línia traçada pel PSOE, Montilla va exigir-los que deixin «les seves responsabilitats»: «No és una sortida honrosa, però com a mínim serà una entrada d'aire fresc en la política espanyola».
MAS: «PARAULES BUIDES»
L'oposició no es creu el nou to de Montilla i només hi veu «paraules buides». Això va criticar el líder de CiU, Artur Mas: «És impossible liderar la unitat d'acció des de Catalunya si no disposa ni d'un simple grup parlamentari propi al Congrés». També Jordi Pujol va mostrar-se escèptic. Montilla va ser el primer a presentar esmenes a l'Estatut del 30-S i això «no dóna massa esperances».
El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, desconfia del President per la seva «limitadíssima credibilitat per liderar la resposta a una hipotètica sentència adversa». «Si ni tan sols és capaç de liderar ara el procés de defensa i desplegament, com es pot pensar que ho farà en condicions pitjors, si no ha estat capaç ni de presentar recursos d'inconstitucionalitat contra lleis que van contra l'Estatut segons el Consultiu», va explicar Josep Antoni Duran i Lleida a l'Agència Catalana de Notícies.