El reportatge comença amb una presentació del periodista Alipio Gutiérrez, que afirma taxativament que «la imposició del català és tanta que fins i tot vulnera la lliure elecció del centre d'ensenyament». El reportatge, de 42 minuts de durada, està penjat a la web You Tube.
Ciudadanos de segunda, emès dilluns amb una quota d'audiència d'un 5,5% (129.000 espectadors), és una producció d'El Mundo TV que pretén demostrar que el castellà està relegat de la vida educativa, social i econòmica catalana i que els castellanoparlants estan discriminats. Per exposar aquesta suposada discriminació, es parla de la immersió lingüística, les seleccions catalanes, la retolació dels comerços en català i el mapa del temps de TV3. La veu en off utilitza un to de gravetat, propi de denúncia, i es fa servir la càmera oculta diverses vegades; per exemple, quan es grava en tres escoles. A més, es comparen les aules d'acollida amb guetos i s'explica el cas puntual de Carmelo González, un canari resident a Catalunya des dels anys vuitanta que vol escolaritzar la seva filla en castellà. Per demostrar la tesi de la discriminació, també es dóna veu a Francisco Caja, president de Convivencia Cívica Catalana i professor de la UB; Albert Boadella, i Arcadi Espada.
També s'inclou l'opinió, amb menys minuts, d'alts càrrecs de la Generalitat, l'actor Joel Joan l'únic que parla en català, el periodista Miquel Calzada i l'escriptora Rosa Regàs. Tant Joel Joan com Miquel Calzada defensen la idea d'«uns Països Catalans independents de la resta d'Espanya». Els seus arguments, però, no es recullen en les conclusions del reportatge.