| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


dimarts, 20 de març de 2007
>

Quatre anys després de la invasió, nou de cada deu iraquians diuen que viuen atemorits

Un 82 per cent no confien en les forces d'ocupació

PILAR ESTEBAN.
Quatre anys després que els Estats Units envaïssin el seu país, els iraquians han perdut gran part de l'esperança en un futur millor i viuen sota la por constant, segons una nova enquesta. Nou de cada deu iraquians confessen que tenen por de convertir-se, ells o les seves famílies, en víctimes de la violència, i el 86 per cent no confien en les forces d'ocupació.


+ Un policia iraquià inspecciona un dels cotxes bomba que van esclatar ahir a Kirkuk. / Foto: EFE

Els iraquians són cada vegada més pessimistes sobre el seu futur. El sondeig, fet a petició de les cadenes BBC, ABC News, ARD German TV i USA, contrasten amb sondejos similars elaborats el 2004, un any després de l'inici de la guerra, i en una altra del 2005, en què els iraquians apareixien més optimistes sobre el seu futur.

En l'enquesta, a més de mostrar-se atemorits per la violència que sacseja el país, un 67 per cent dels iraquians consideren que les tropes d'ocupació liderades pels Estats Units no han estat efectives en la reconstrucció del país. Sis de cada deu iraquians asseguren que les seves vides van malament, i només una tercera part esperen que les coses millorin l'any que ve.

El sondeig també mostra un panorama d'un Iraq cada vegada més polaritzat. Entre les confessions, els sunnites, entre un 15 i un 20 per cent de la població i que van perdre el poder després que Saddam Hussein fos derrocat, apareixen com els més pessimistes. A més, aquest sentiment és més dominant al centre del país, on els sunnites són més nombrosos. Els kurds, que representen entre el 15 i el 20 per cent de la població i viuen majoritàriament al nord del país, van ser els que van descriure menys problemes i els que es mostren més optimistes sobre el progrés amb vista a l'any que ve. Els xiïtes, prop del 60 per cent de la població i un grup discriminat durant el règim de Saddam Hussein, creuen que la situació és difícil, però molts mantenen esperances sobre el futur a llarg termini.

Les diferències religioses també apareixen a l'hora de valorar l'execució de Saddam Hussein. Així, la majoria dels sunnites van considerar la manera com va morir l'expresident inapropiada per a la reconciliació. Gran part dels xiïtes, però, van considerar el contrari. Precisament, ahir també es va informar que aquesta matinada serà executat l'exvicepresident iraquià, Taha Yasín Ramadan.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Opció devastadora per als EUA»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.