| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


dilluns, 12 de març de 2007
>

Coreografies de la mar blava

La Mekánica promou el treball de creació entre coreògrafs emergents dels països àrabs i europeus del Mediterrani

JORDI BORDES. Barcelona
Les arts escèniques com un punt de trobada de cultures i, alhora, com una eina per a l'educació. El col·lectiu La Mekánica ha impulsat uns projectes de col·laboració artística entre coreògrafs emergents de l'àrea mediterrània, cinc de països àrabs i cinc de països europeus (que es desenvoluparan els pròxims dos anys i tenen 532.000 euros de pressupost), i l'entitat Forn del Teatre Pa'tothom, del Raval, ha convocat la tercera trobada internacional de teatre i educació. La dansa, diu Rui Silveira, de La Mekánica, «és una expressió politicosocial». El teatre, per Juan Miguel Portal, de Pa'tothom, ha de servir per buscar estratègies de canvi amb la implicació directa dels espectadors, «més que limitar-se a rememorar els fets» d'una situació injusta.


+ Un detall del coreògraf Hasan Bachraoui, que intervindrà en la trobada entre autors emergents de la Mediterrània. Foto: EL PUNT

La primera trobada internacional de coreògrafs contemporanis emergents dels països àrabs i europeus del Mediterrani es desenvoluparà en tres trobades a Istanbul, Beirut i Celrà. És un projecte d'una xarxa mediterrània de professionals de la dansa: cinc creadors àrabs i cinc d'europeus reforçaran la creació i també la formació i la investigació. Dels 532.000 euros del pressupost d'aquest projecte ja n'hi ha garantits uns 200.000, va calcular Silveira.

Els creadors participants intervindran en tallers i debats. Silveira va afirmar que, evidentment, «hi ha una diferència a l'hora de presentar una peça a Barcelona, a Ramal·là (Palestina) i al Caire». Per posar un exemple, el rol de la dona: a Palestina, fins ara cap coreografia permetia que un home toqués una dona. Silveira va reivindicar el valor revolucionari de la dansa, tant als països àrabs com als europeus. De fet, el treball de normalització és molt més militant a l'Àfrica, on aquest art «és sospitós pels governs», va dir Pierre Raymond, director de l'Institut Francès de Barcelona. Rui Silveira entén que l'objectiu d'aquest projecte «és negociar, veure les possibles lectures de cada moviment» per a cada coreògraf. En aquest sentit, no és imprescindible que el diàleg entre aquests creadors acabi conformant una coreografia. Sí que s'espera poder fer algun tipus de presentació ja que, a més de presentar-ho a les ciutats de la xarxa europea mediterrània de la dansa, figuraria com a peça per a la segona edició del festival Complicitats, prevista per al 2009.

Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors, va celebrar en la presentació del festival Complicitats que arranqués un projecte que aproxima la dansa africana a l'europea: «Ja era hora!», va exclamar. Silveira va proclamar la necessitat d'aproximar les realitats coreogràfiques del nord i el sud del Mediterrani, per combatre «la conjuntura política» que incita a la confrontació d'aquestes dues comunitats. Silveira va lamentar que, a Occident, encara avui «hi ha molts prejudicis» envers els coreògrafs emergents africans. El director va dir que l'interès creixent pels artistes plàstics també s'hauria de produir en la dansa.



ELS DEU SELECCIONATS


Els deu coreògrafs que intervindran en el projecte són Andrea Bozic (Croàcia), Andrea Fagarassi (Itàlia), Florent Delval (França), Hasan Bachraoui (Tunísia), Hind Benali (Marroc), Idoia Zabaleta (Estat espanyol), Karima Mansour (Egipte), Noora Baker (Palestina), Omar Rajeh (Líban) i Tulin Büyükkürkciyan (Turquia). Els emparellaments encara no estan tancats. A part de les trobades, ja consensuades, entre els deu creadors, es faran trobades a les residències respectives dels coreògrafs.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'alcalde de Tortosa anuncia que l'Entrecultures serà biennal

>El teatre, la clau per als exclosos socials

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.