| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 25 de novembre de 2024


dilluns, 26 de febrer de 2007
>

El «Mapa nacional» franquista




El full 140 «Tortosa» del Mapa de mando a escala 1:100 000 del cos d'estat major, imprès en color i que comprèn l'àrea on va tenir lloc la batalla de l'Ebre, és particularment valuós ja que és l'únic que es conserva de l'edició especial republicana. Es pot comparar amb el mateix full de l'edició franquista, també molt acurada i que mostra el nivell a què va arribar la secció cartogràfica del Cuartel General del Generalísimo, que va imprimir prop de tres milions de mapes al llarg de la guerra. Els militars sollevats, que els primers mesos de la guerra van haver d'utilitzar guies de carretera, van tenir l'ajuda alemanya per obtenir les primers col·leccions de mapes (les reserves eren en mans republicanes) i, amb els fons de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, van organitzar uns serveis cartogràfics eficients. A més, van tenir l'ajuda d'una unitat italiana que va redissenyar el Mapa topográfico de España, en què es basava el Mapa nacional (1:50 000) i que va treballar en una carta itinerària a escala 1:200 000 amb tintes hipsomètriques.

Segons Luis Urteaga, un dels comissaris de l'exposició, Vitòria, Burgos i Saragossa van ser els centres de producció cartogràfica franquista, que van contrarestar els que la República tenia a Barcelona, València i Madrid.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.