| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 22 de novembre de 2024


dimecres, 14 de febrer de 2007
>

La revocació del traspàs dels centres cívics indigna els ajuntaments del PSC

El president de la Federació de Municipis creu que «trenca la confiança» donada als consistoris

A. SERRANO S. MUÑOZ. Barcelona
El govern, a instàncies del Departament de Governació, encapçalat per Joan Puigcercós, ha revocat l'acord adoptat per l'executiu bipartit al final de la legislatura passada de traspassar la gestió dels equipaments cívics de la Generalitat als ajuntaments, que va provocar l'interès de18 municipis però a la qual finalment es van acollir Sabadell, l'Hospitalet de Llobregat i Badalona, tots tres del PSC, segons l'executiu. La mesura ha indignat els ajuntaments socialistes. El president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, va dir, a la SER, que suposa un «trencament de la confiança que ens havien traslladat no fa ni sis mesos».


+ Carod va explicar ahir els acords de govern. Foto: ANDREU PUIG

L'estudi que Governació estava fent del traspàs de la gestió dels equipaments cívics aprovada per Benestar al final de la legislatura passada, quan ERC ja era fora del govern, ha acabat amb la revocació d'aquell acord. Els republicans ja van dir llavors, junt amb CiU, que incomplia una moció parlamentària que instava el govern a no transferir als consistoris ni els centres ni el personal vinculat. El govern bipartit va negar-ho i l'aleshores consellera de Benestar, la socialista Carme Figueras, va aprovar el traspàs de la gestió d'una vuitantena d'equipaments cívics de la Generalitat a una vintena d'ajuntaments, la majoria del PSC. Finalment, però, només es van acollir oficialment a la mesura Sabadell, l'Hospitalet de Llobregat i Badalona, segons Governació. Els ajuntaments valoraven l'acord com un pas més en la reivindicació que se'ls cedís la titularitat d'uns equipaments que, amb CiU a la Generalitat, sovint actuaven com a contrapoder municipal en les ciutats governades pels socialistes. Ara, ni la gestió. L'acord pres ahir en la reunió del govern deixa sense efecte la decisió de Figueras i retorna a la Generalitat la gestió dels centres que, segons va assegurar el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, mai va arribar a mans dels consistoris «en cap cas». Carod-Rovira –encarregat d'explicar els acords de l'executiu– va justificar la revocació perquè els ajuntaments «no havien mostrat interès a acollir-se» a la fórmula oberta al setembre. Va dir que Governació parlarà amb les entitats municipalistes per «veure els seus punts de vista».

La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) havia demanat a Puigcercós que no aprovés l'acord, que arriba després que el departament «congelés» els traspassos. El seu president, Manuel Bustos, en declaracions a la Cadena SER, va deixar clar que l'acaten però que no hi estan conformes perquè «invalida» tot el treball conjunt fet amb l'executiu de Pasqual Maragall i remet a una situació «no de començament, sinó de més enrere, ja que hi ha un trencament de la confiança que ens havia traslladat el govern no fa ni sis mesos». Insinuant que la revocació només la volia ERC, Bustos va demanar a l'executiu que governi «no des d'un interès partidista fraccionat» sinó «per al conjunt de ciutadans». «Igual que demanem a l'Estat que traspassi competències, ningú entén que hi hagi decisions que quedin a una banda de la plaça Sant Jaume i no es traslladin, i que no demostrin la mateixa confiança que demanen a la resta d'administracions», va afegir.

Governació vol crear per llei «una xarxa nacional» de centres que els agrupi tots, independentment de la seva titularitat. Com a primer pas, impulsarà un consell d'equipaments cívics de Catalunya, format per representants de la Generalitat, dels ajuntaments, de les entitats municipalistes i d'altres organitzacions. «És una altra concepció. Ni la Generalitat ni els ajuntaments perden presència al territori, la reforcen», va dir el vicepresident.

Tot i que Carod-Rovira va subratllar la «magnífica relació» entre la Generalitat i els consistoris, Puigcercós no hauria avisat de prèviament els ajuntaments, segons van confirmar els afectats. L'alcaldessa de Badalona, Maite Arqué, que divendres es va reunir amb el conseller, afirmava que desconeixia la revocació. «Continuem apostant per la cogestió i confiem que no hi haurà problema», afirmava. Està previst que el conseller es reuneixi aviat amb Arqué, Bustos i Celestino Corbacho, alcalde de l'Hospitalet, per abordar la situació oberta.





- Acció Social i Ciutadania obre les convocatòries per a les prestacions socials, per més de 330 milions.
- Es crea un grup de treball per simplificar els tràmits que han de fer les empreses.
- S'aprova la comissió interdepartamental del Canvi Climàtic.
- Impuls de les obres de millora de l'enllaç de la sortida de la C-32 a Premià de Dalt.
- Adhesió a l'Any Europeu de la Igualtat d'Oportunitats.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>La cruïlla del catalanisme

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.