| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 11 de gener de 2025


dissabte, 10 de febrer de 2007
>

Les manifestacions veïnals pels pisos sobreocupats s'estenen a un altre barri de Badalona

Uns 300 veïns surten al carrer a Llefià contra un habitatge on viuen romanesos

SARA MUÑOZ. Badalona
Unes 300 persones del barri de Llefià, a Badalona, van seguir ahir les passes dels veïns de la Salut que en els darrers dies s'han manifestat contra els pisos sobreocupats i van sortir al carrer per denunciar el cas d'un habitatge on viuen diferents membres d'una família romanesa. Els manifestants denuncien «l'incivisme» dels ocupants del pis (un vell local comercial) i dilluns reprendran les protestes. Els ocupants, que paguen 700 euros de lloguer, diuen que «només» hi viuen 12 persones.


+ Murui Marin, a l'esquerra, amb les claus de l'habitatge que tenen llogat a Llefià. Foto: S.M.

Els veïns de tres immobles del carrer Andrés Segovia, al barri de Llefià, van tallar durant prop d'una hora l'antiga carretera nacional per exigir el desallotjament d'un antic local comercial, en un entresòl, on encara es visualitza el rètol de Mecanografia Wic. És el mateix punt on les forces policials, anys enrere, ja havien detectat que vivia una família xinesa que acumulava moltes ampolles de butà. Ara hi viu una família romanesa, des de fa dos mesos, segons els manifestants, i des de fa vuit dies, segons els habitants del pis. Els protestants, uns 300, asseguren que han arribat a comptar fins a 40 o 50 persones. Els romanesos defensen que són una família de dotze membres, tot i que ahir es comptaven catorze persones dins l'antic negoci. Contra la propietària d'aquest local, una dona autòctona, dirigien la seva ira molts veïns. «Ella té la culpa de tot, per haver-lo llogat i aprofitar-se de la gent en pitjors condicions», deia Sònia Bueno.

Dins del pis, ple de matalassos i fregat escassos minuts abans, els membres de la família mostren un contracte que no s'ajusta a la llei, signat per sis mesos, a 700 euros el mes. «Hem pagat dos mesos per avançat», diu Murui Marin, líder del col·lectiu. Viuen de la ferralla, com la majoria de persones amb la mateixa procedència. Al carrer, la presidenta dels veïns de l'immoble número 1 (on viuen els romanesos), Maria Teresa Arrufe, explica als mitjans de comunicació que «les olors són insuportables» i que a l'escala «hi ha una plaga d'escarabats». Dues veïnes més, la Consuelo López i la Loli Matas, admeten que s'han llançat al carrer animats per l'exemple del barri veí de la Salut, on les manifestacions han provocat la marxa d'uns 40 romanesos. En aquest barri les protestes es reprendran el 20 de febrer. A Llefià, els veïns podrien tornar-hi dilluns. Estan pendents, segons va explicar Arrufe, d'una reunió que esperen mantenir amb responsables municipals, però que ahir no tenia dia i hora. Ahir, els manifestants van cridar consignes contra l'alcaldessa, Maite Arqué, i contra els pisos sobreocupats i, malgrat que al principi optaven pel missatge de «fora romanesos», després es van anar moderant un cop van ser advertits que aquesta consigna podria ser penada.

D'altra banda, l'Ajuntament de Badalona va emetre un comunicat en què manifesta que ha mantingut contactes amb els veïns d'aquest immoble i que es va suspendre la darrera trobada a petició dels mateixos veïns. També subratlla que la unitat de convivència (UCO) de la Guàrdia Urbana està fent el seguiment del cas i ha aixecat acta que el local no reuneix les condicions higièniques necessàries. Al matí, el conseller de Governació, Joan Puigcercós (ERC), va assegurar que la Generalitat ajudarà els ajuntaments amb problemes d'immigració.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Les protestes contra els pisos sobreocupats, ara a Llefià.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.