Tothom esperava que arribés el fred, com a aliat natural per evitar que l'escarabat morrut continués la seva extensió per Catalunya. Però el fred no arriba i els casos de palmeres infectades augmenta. El servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura va confirmar ahir que fins al 13 de gener s'havien comptabilitzat 402 exemplars arreu de Catalunya i que d'aquests, 300 eren al Maresme escampats per la majoria de municipis.
El cap del servei, Josep Maria Vives, manté que la detecció de nous casos es justifica en bona part «perquè la gent ja està conscienciada de l'existència de la plaga i es fixa més en l'estat dels arbres». Tot i això, Vives admet que en cap cas es pot donar la plaga per controlada. «El fred ha d'arribar tard o d'hora i llavors serà el moment de fer net», destaca. De les 402 palmeres, 189 ja s'han arrencat i 213 «estan en llista d'espera». De fet, aquesta és una de les crítiques dels ajuntaments del Maresme, que es queixen que els tècnics del servei triguen massa. «Acostumem a treballar per zones i arrencar una palmera demana el seu temps», apunta Josep Maria Vives.
Malgrat que amb major o menor grau la majoria de les poblacions del Maresme tenen casos de palmeres amb morrut, Pineda de Mar, on es va detectar la plaga, és la més afectada, amb prop d'un centenar d'arbres. Tot i això, l'insecte no s'ha aturat a la comarca i es passeja també per la Selva Marítima, on s'han trobat casos al jardí Mar i Murtra de Blanes. L'escarabat ha fet malbé exemplars centenaris i de molts metres d'altura, i els ajuntaments estudien com els substituiran.
El morrut de les palmeres també es troba al sud-est de l'Estat espanyol i a les illes Canàries, on s'han hagut de sacrificar milers d'exemplars. La importació massiva de palmeres des d'Àsia sense cap control fitosanitari s'entreveu com la causa inicial de la plaga.