| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 22 de desembre de 2024


dissabte, 9 de desembre de 2006
>

Un oligopoli controla els serveis privatitzats pels ajuntaments catalans

Un estudi denuncia que FCC i Agbar tenen una posició de domini que perjudica la competència

D.M. EFE. Barcelona
Un estudi del catedràtic d'economia Germà Bel sobre la privatització dels serveis municipals per part dels ajuntaments de l'Estat conclou que és a Catalunya on hi ha hagut una més alta privatització d'aquests serveis. El 91,1% dels ajuntaments catalans han privatitzat la recollida d'escombraries, mentre que el 80,9% han fet el mateix amb el subministrament d'aigua potable. L'estudi, avançat ahir per l'agència Efe, adverteix que unes poques empreses controlen aquests serveis privatitzats, especialment FCC, Ferrovial i el grup Agbar. Segons Bel, el domini d'aquestes companyies resta competència al mercat.


+ Un tècnic de FCC inspecciona amb una càmera una claveguera de Barcelona. Foto: ANDREU PUIG

Els ajuntaments van iniciar als anys noranta un procés d'externalització de serveis com la recollida de les escombraries o la neteja urbana que havia de servir, teòricament, perquè una empresa privada el gestionés amb més eficàcia i perquè la competència entre diversos operadors permetés disminuir costos i millorar el servei.

Però les conclusions de l'estudi de Germà Bel recollit en el llibre Economia i política de privatització local (2006), apunten en una altra direcció. El grup Aigües de Barcelona (Agbar) controla el 85% de la quota de mercat català d'abastament d'aigua, gairebé una situació de monopoli.

L'elevat grau de concentració d'empreses privades que gestionen la recollida i el transport d'escombraries fa que en destaqui especialment una: FCC, que agrupa el 32,9% de les concessions en el conjunt de l'Estat i més del 50% de la població servida per empreses privades a l'Estat. L'altre gran operador és Ferrovial, amb un 37,8% de quota de mercat. Segons Bel, en el sector de la provisió de serveis públics locals s'està creant una situació de «no mercat», amb la consolidació de monopolis públics i privats que, un cop instal·lats, prevenen la competència futura dels contractes.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Catalunya, al capdavant en el rànquing

>Un grup reduït de grans empreses acaparen els serveis privatitzats pels ajuntaments catalans

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.