Germà Bel ha estudiat en el seu treball la privatització de serveis locals en el conjunt de l'Estat i la seva conclusió és que aquest procés assoleix la seva quota màxima a Catalunya. Al 91,1% dels catalans el servei de recollida de residus els hi fa una empresa privada, mentre que en el conjunt de l'Estat el percentatge es redueix al 60%. A més, mentre que en el conjunt de l'Estat hi ha un equilibri entre Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), d'Esther Koplowitz, i Ferrovial, a Catalunya la situació és de clar domini de la primera, que també és un dels principals grups constructors d'obra pública.
La diferència encara és més accentuada en el servei de subministrament d'aigua. A Madrid i el País Basc predomina l'empresa pública, amb el 96,2% i el 80,1% de la població, aquest percentatge es capgira a Catalunya, on el 80% de la població és servida per grups privats, sobretot Agbar, que té el 85% de la quota de mercat.
En el seu treball, Germà Bel també analitza com afecta el color polític de cada ajuntament a la privatització dels serveis públics. Bel conclou que amb un alcalde de dretes la privatització del servei dels residus arriba al 94,7% (el 71% en el conjunt de l'Estat), mentre que entre els alcaldes d'esquerres el percentatge és lleugerament més baix, el 87,2% (el 63% en el conjunt de l'Estat).
Quant al subministrament de l'aigua potable, la privatització és major entre els alcaldes d'esquerra (76,1%) que entre els de dretes (68,2%).