José Luis Rodríguez Zapatero i Jacques Chirac van anunciar ahir a Girona que demanaran a la Comissió Europea que nomeni un coordinador perquè, abans de l'estiu del 2007, faci una proposta definitiva sobre el traçat de la línia d'alta tensió de 400 kV.
Zapatero va fer les primeres manifestacions sobre el tema al regidor d'ICV a l'Ajuntament de Girona Joan Olòriz, durant la salutació a peu dret que va fer a tota la corporació. Olòriz va interpel·lar el mandatari espanyol per exposar-li que les actituds en contra de la interconnexió elèctrica «tenen fonament, i que hi ha una oposició gens marginal», segons va dir. Com a resposta, el president espanyol va argumentar: «Els meus assessors em diuen que és necessària per al tren d'alta velocitat.»
En la roda de premsa conjunta, tant Chirac com Zapatero van ser més explícits, afirmant que la interconnexió és una infraestructura necessària per al subministrament elèctric tant de Catalunya com de les infraestructures del nord de l'Estat espanyol i van advertir que aquest és un problema europeu que mereix un informe objectiu d'una autoritat tècnica europea que doni els elements necessaris perquè s'adopti una decisió que ha de ser l'òptima i definitiva per al traçat. Prèviament, els dos mandataris van reconèixer que en els diferents estudis i intents de fer un traçat fins ara «probablement no hi ha hagut una visió global i prou coherent de les coses». Jaques Chirac, que va qualificar la interconnexió de necessitat vital, es va mostrar molt més eloqüent que Zapatero i alhora molt més sensible en reconèixer que hi ha actituds molt enfrontades i una pressió popular, en contra de la línia, que ell va qualificar d'apassionada. Fruit d'aquesta pressió a una i altra banda de la frontera, amb el rebuig de 54 ajuntaments gironins i grups ecologistes, i d'ERC i ICV-EUiA, ha estat impossible arribar a un acord sobre les diferents propostes. Chirac va admetre que hi ha «gent de bona fe» que discrepa del projecte a través d'arguments fonamentats i altres arguments de passió. Pel president del govern espanyol, Rodríguez Zapatero, molt més pragmàtic, la solució de nomenar una autoritat tècnica europea servirà d'una banda per comprometre la Comissió Europea en aquest tema i, de l'altra, per emetre un dictamen objectiu que faciliti la determinació del traçat de la línia que connectaria les comarques de Girona amb la Catalunya del Nord. El nomenament d'un expert europeu podria respondre a una voluntat d'ajornar una decisió incòmoda per als dos governs, a causa de les protestes populars que genera el projecte i la proximitat de les eleccions municipals el maig a Catalunya i les presidencials franceses la primavera que ve, a les quals ahir es va saber que Chirac no descarta tornar-se a presentar.