A l'entorn del riu Llobregat només falta tancar alguns camins i acabar de senyalitzar la resta dels recorreguts. Un cop s'acabin aquests treballs es calcula que serà al mes de desembre, el ciutadà podrà gaudir lliurement d'un nou espai natural a pocs quilòmetres de la gran àrea metropolitana de Barcelona. El delta del Llobregat comparteix espai amb la serra de Collserola i complementa la riquesa d'ecosistemes al Mediterrani.
L'espai fluvial i marí al Llobregat consta de petits camins que voregen el traçat perpendicular del riu. Són gairebé 90 hectàrees on es poden trobar tots els paisatges del delta, com ara estanys, canyissars, jonqueres, prats humits, pineda i platja.
L'ESTANY DE CAL TET
A la part més a tocar de ciutat trobem l'estany de Cal Tet, on s'ha instal·lat un petit observatori per divisar els ocells que fan niu o els que van de pas. Des d'aquí es poden veure fotges, capbussets, corbs marins, martinets i bernats pescaires, entre altres espècies. Aquesta llacuna s'ha creat simplement a partir de l'aigua del freàtic, que ha emergit després dels treballs d'excavació.
UNA DEPURADORA NATURAL
A mig camí de la desembocadura del riu s'han creat basses artificials on s'ha plantat canyís, joncs i bogues que filtren l'aigua i la netegen de nutrients. Es tracta d'una depuradora natural que s'ha convertit en un important escenari per a la nidificació d'ocells. En un inici fins i tot s'havia pensat que aquestes basses de depuració també filtressin l'aigua que prové de la depuradora del Prat, tot i que finalment es va desestimar quan la planta també va aplicar el tractament terciari que permet abocar l'aigua directament al riu.
LA DESEMBOCADURA
Finalment, a la nova desembocadura del riu Llobregat hi podem trobar, al marge dret, la platja de Ca l'Arana, on queda pendent d'instal·lar una torre d'observació. En aquesta nova platja s'han arribat a divisar flamencs, tot i tenir quilòmetres més avall el delta de l'Ebre, una de les zones preferides per aquests ocells. També s'hi poden observar ànecs blancs i gavines. A més d'escenari natural, la nova desembocadura també té una funció estructural, ja que és molt més ampla que l'anterior, s'ha passat dels 70 als 200 metres, la qual cosa disminueix enormement el risc d'inundacions a la zona.
ÀMBIT AGRÍCOLA
I no gens menys important és l'àmbit agrícola que serveix de frontera entre aquest nou espai fluvial i la ciutat del Prat de Llobregat. Es tracta d'un espai amb un gran valor agrícola gràcies a la fertilitat de la terra i a la temperatura no gela mai que permet el conreu de productes durant tot l'any. Tots aquests espais a l'entorn del riu ja són visitables a partir dels itineraris guiats que ofereix el Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.
ITINERARIS PER DESCOBRIR
Actualment només es fan visites guiades els dissabtes, diumenges i festius, i es pot triar entre dos itineraris: el de descoberta del parc, que dura una hora aproximadament, i el naturalista, de tres hores i que inclou observacions dels ocells a l'estany de Cal Tet. Per participar en la primera opció es pot triar l'horari de matí, amb sortides a les 10, a les 11 i a les 12, i el de la 1 del migdia. El recorregut naturalista comença a les 10 del matí. Des del Prat, hi ha autobusos llançadora que surten de les cases d'en Puig a 2/4 de 10, a 2/4 d'11, a 2/4 de 12 i a 2/4 d'1 del migdia, i traslladen el visitant a peu del parc fluvial. Aquest servei conjuntament amb la visita és gratuït i es porta a terme des del 15 d'octubre.
EL DELTA
Aquest espai natural que s'ha creat a l'entorn del riu Llobregat forma part d'un entorn més gran, el delta del Llobregat, que ofereix a petita escala una mostra d'indrets naturals propis d'un delta. Els aiguamolls, les pinedes, els estanys, i la platja són els indrets que ofereixen més riquesa en biodiversitat i en paisatges. Els experts parlen del delta com l'últim refugi per a moltes especies que circulen per la zona.
LA PINEDA DEL LITORAL
A primera línia de la costa es pot observar una de les poques pinedes que a Catalunya encara es conserven gairebé arran de mar. L'entrada a la pineda de Can Camins està situada a la carretera de la platja del Prat de Llobregat. Des de l'estiu es pot passejar per l'interior d'aquest espai a través d'un camí senyalitzat de 50 minuts de durada, aproximadament, a peu. L'itinerari és circular, però l'objectiu del consorci del parc és allargar la ruta fins a la casa Coderch, on es trobava l'antic camp de golf, i s'acaba al petit estany de la Roberta. En aquest espai hi predomina el pi pinyer, que creix sobre les dunes de sorra de la platja. La riquesa del sotabosc permet que creixin fins a 21 espècies diferents d'orquídies i que sigui terreny molt fèrtil per als bolets. També es poden trobar arbustos com ara el llentiscle i plantes com el lliri de mar. Pel que fa a ocells, s'hi poden trobar mallerengues i picots. Les visites guiades en aquest indret es fan els dissabtes, diumenges i festius cada hora des de les 10 del matí i fins a la 1 del migdia, però també hi ha lliure accés els mateixos dies de la setmana des de les 10 del matí fins a les 2 del migdia. Entre la pineda litoral i la sorra de la platja es troba la zona que rep directament l'aigua de mar que aixeca la llevantada i que comporta que els pins no arribin a créixer com ho fan els que es troben més apartats. Es tracta de pins petits però que poden ser molt vells per les dimensions de les branques. A tocar de la sorra que trepitgen els banyistes es pot observar també una de les poques platges verges que hi ha a Catalunya. Fa 12 anys que no hi passen les màquines que netegen i a la sorra han crescut un tipus de plantes molt resistents que estan acostumades a viure amb poca aigua i que s'adapten a nivells alts d'insolació. Aquestes plantes ofereixen diverses tonalitats de color a la platja segons l'estació de l'any: a l'estiu floreixen els lliris blancs, a la tardor floreix la cosuta, de tons taronges i marrons, i a la primavera el to dominant és el groc, quan s'obre el melgó. Per viure necessiten poca aigua. La importància d'aquesta zona està en el fet, com la majoria d'espais que formen el delta, que en època de nidificació és un dels indrets preferits pel corriol camanegre.
Tot i la riquesa de la pineda del litoral, aquest espai va ser extret de la proposta definitiva d'ampliació d'espais naturals de la Xarxa Natura 2000 que va presentar el govern fa dos mesos. Una de les conseqüències d'això és facilitar una futura ampliació de l'aeroport del Prat.
AIGUAMOLLS DE LA RICARDA
Al marge dret del riu sobreviu un dels pocs aiguamolls deltaics amb importants comunitats de peixos i aus aquàtiques. L'estany de la Ricarda és del pocs espais del delta que no es poden visitar. Sí que es visitable, en canvi, l'estany del Remolar-Filipines, a tocar del municipi de Viladecans i el més allunyat del Prat. En aquesta reserva natural es troben ocells migratoris i encara sobreviuen els últims fartets, peixos d'aigua salada.