| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 18 de desembre de 2024


divendres, 27 d'octubre de 2006
>

Manifestació d'estudiants a Barcelona tot i la prohibició de la junta electoral

El col·lectiu d'advocats Ronda estudia portar la decisió d'impedir la protesta al Constitucional

RICARD PALOU MARCEL BARRERA. Barcelona
Uns 150 estudiants amb simbologia anarquista es van manifestar ahir pel centre de Barcelona a favor d'un ensenyament de qualitat tot i la prohibició de la junta electoral provincial ratificada pel TSJC, i les advertències del Departament d'Interior de no permetre a Barcelona una protesta que, paradoxalment, a les ciutats de Girona i Tarragona havia estat autoritzada per les juntes electorals de cada demarcació. El col·lectiu d'advocats Ronda va denunciar l'«incompliment» dels terminis per prohibir la marxa i ara estudia recórrer la decisió del Departament d'Interior davant el Tribunal Constitucional.


+ La manifestació, prohibida pel TSJC, al seu pas per la Via Laietana. Foto: LLUÍS CRUSET

Una interpretació radicalment oposada de la llei orgànica de règim electoral general (LOREG) va comportar que la protesta d'estudiants fos autoritzada per les juntes electorals de Girona i Tarragona, i no per la de Barcelona. Els integrants d'aquesta última van considerar que la manifestació, convocada pel Sindicat d'Estudiants de Catalunya (SEC), podia tenir contingut polític, per la qual cosa va aconsellar la seva prohibició a la direcció general de Seguretat Ciutadana, que depèn del Departament d'Interior. El sindicat va recórrer aquesta decisió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que en una interlocutòria dictada dilluns donava per bona l'apreciació de la Junta Electoral de Barcelona.



ACTA DEL TSJC


En l'acta, a la qual ha tingut accés aquest diari, l'alt tribunal afirma que, «tot i que les diferents forces polítiques donen suport a la idea d'oferir un ensenyament públic de qualitat [...] una de les essencials diferències entre els diferents partits rau en el major o menor suport (fonamentalment pressupostari), reforç o atenció a cada tipus d'ensenyament (públic o privat)». Amb aquest argument, desestima el recurs sense pronunciar-se respecte a les decisions adoptades per les juntes electorals de Tarragona i Girona, que, segons la interlocutòria, «no constitueixen l'objecte d'aquest recurs».

El col·lectiu d'advocats Ronda considera una «discriminació» que la mateixa manifestació s'hagi autoritzat a Tarragona i Girona i prohibit a Barcelona i ara estudia presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional. «Creiem que tenim moltes possibilitats de guanyar», va indicar l'advocada Carme Herranz, que també va denunciar que s'han «incomplert» els terminis per prohibir la marxa. El Sindicat d'Estudiants va demanar permís a la direcció general de Seguretat el 10 d'octubre, i no se li va notificar la prohibició fins al dilluns dia 23 passat, tres dies més tard del màxim que preveu la normativa, segons Herranz, que també va recordar que en la campanya de les eleccions al Congrés de l'any 2004, el Sindicat d'Estudiants va convocar una protesta «sense cap problema».

La protesta estudiantil va tenir ahir dues parts. Després de la concentració d'unes 300 persones a la plaça Universitat, que va incloure proclames anticapitalistes i a favor de salaris dignes, un grup d'unes 150 persones, la majoria anarquistes, va iniciar una marxa, malgrat les advertències dels Mossos que la protesta estava prohibida «per ordre governativa». Abans d'arribar a la Delegació del Govern, i aprofitant que els joves havien entrat als carrers estrets del Casc Antic, els antiavalots dels Mossos d'Esquadra van intervenir, tapar les entrades a la plaça Sant Jaume i van demanar la identificació d'una quinzena de joves. Va haver-hi corredisses, però ni els Mossos van usar les porres ni els estudiants van provocar incidents.

D'altra banda, PP i ICV va coincidir ahir a criticar la prohibició. Pel conservador Josep Piqué, l'ordre «recorda l'època franquista», i per als ecosocialistes és «inadmissible».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Ni mestres, ni Mossos, ni immigrants

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.