El candidat socialista va fer el míting amb l'exalcaldessa Manuela de Madre i va tornar a advertir del perill per a la cohesió social d'un govern entre CiU i ERC, que portaria també un enfrontament amb Espanya –ahir Josep-Lluís Carod-Rovira va anunciar que vol promoure un referèndum d'autodeterminació–. En vista que les enquestes indiquen que el PSC encara ha de mobilitzar els seus votants i que es preveu una alta abstenció, Montilla va apuntar cap als catalans que es queden a casa per les eleccions al Parlament. Amb aquest mateix objectiu, el PSC portarà José Luis Rodríguez Zapatero tres dies durant la campanya: a Lleida, dinar amb empresaris i míting final a Barcelona. Amb tot, ahir una enquesta de la SER donava un empat tècnic a Mas i Montilla, tot i que RAC1 continua donant entre 16 i 17 escons d'avantatge a Mas.
RECUPERAR LA CONFIANÇA
Al matí, Mas va escenificar el seu contracte amb els catalans signant davant de notari les seves principals propostes electorals. El nou cop d'efecte avançat ja fa unes setmanes exemplifica l'esforç dels partits per guanyar la batalla de la credibilitat i recuperar la confiança dels ciutadans en els polítics després de tres anys convulsos de tripartit i el debat esgotador de l'Estatut. Si el 2003 el missatge clau de la campanya va ser el canvi –sobretot de les esquerres però també de CiU amb nou candidat–, en la campanya del 2006 és la bona gestió per damunt del soroll. El nou cop d'efecte del director de campanya de CiU, David Madí, es diu Contracte amb els catalans i és un document notarial amb 21 compromisos que s'enviarà a 5,3 milions de catalans i que persegueix posar fi a la sensació que fer promeses en campanya és gratis. Mas pretén que «la política catalana recuperi la credibilitat perduda en aquests tres anys». No cal dir que la foto no va agradar a la resta de partits, que ho van interpretar de manera contrària al que pretén CiU. Sense que serveixi de precedent, el PSC, el PP i ICV van coincidir a dir que és Mas qui no es creu a ell mateix.
El lema de precampanya del PSC, Fets, no paraules , també indica que els socialistes volen girar full del soroll del debat identitari que els ha fet passar una presidència «accidentada», segons va admetre ahir Montilla, i fer surar la gestió, sobretot dels serveis públics. Contra el notari de Mas, Montilla hi va posar la credibilitat de l'obra de govern de Maragall. Va incidir que, de fet, el canvi ja s'ha iniciat –una altra cosa seria tornar enrere–, però que s'ha de completar.
Josep Piqué també juga la carta de la credibilitat. El seu eslògan, Que guanyi el sentit comú , és una manera de desmarcar-se de la resta de partits, reiterant l'acusació que es dediquen a discutir «de coses que només interessen els polítics». Per Piqué, el que interessa és la immigració, la seguretat i receptes «neoliberals». I per fer aquestes consideracions, es va reunir amb presidents autonòmics com ara Jaume Matas i Francisco Camps i va posar-los com a exemple que les seves receptes funcionen, en contraposició a «l'ofec al dinamisme de la societat civil» que asseguren que ha generat el tripartit o l'exmultipartit balear. Fins i tot ICV, la gran defensora del tripartit i del canvi «de debò», presenta com a credencials haver estat el sentit comú del govern i ja no vol ser el partit del no, sinó aportar propostes alternatives i positives per completar el canvi.