El 8 de febrer del 2002, la comissió de Patrimoni de Girona va informar favorablement del projecte d'urbanització de l'entorn de l'església romànica de Sant Esteve, promogut per l'Ajuntament de Forallac, per tal d'adequar-lo com a aparcament públic, però condicionat a mantenir l'àrea pavimentada amb sauló. En l'execució del projecte, que ja va motivar les protestes de SOS Empordanet, l'àrea es va pavimentar amb formigó armat. El juny del 2004, la Delegació del Govern va sol·licitar informació sobre aquests canvis introduïts en el projecte i, segons la subdirectora del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, es va poder «constatar que les obres no complien les condicions dels informes» emesos per Cultura i per l'Agència Catalana de l'Aigua. Posteriorment, els serveis tècnics del Consell Comarcal del Baix Empordà van elaborar una proposta en què es recuperava la pavimentació amb sauló, i s'eliminava el formigó, però aquest projecte mai ha estat executat.
El gener del 2006, SOS Empordanet va dirigir un escrit de denúncia a Cultura, en què es demanava, entre altres coses, la incoació de l'expedient sancionador a l'Ajuntament de Forallac per «l'execució de les obres de l'aparcament de Peratallada, que han alterat i afectat l'entorn de protecció del conjunt medieval i l'església romànica de Sant Esteve i s'han fet incomplint les prescripcions imposades» per Cultura. El director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Josep Quintanas, va respondre el 27 de juny a SOS Empordanet, després que l'organització hagués comminat l'administració, el mes de maig, a donar una resposta a la primera denúncia, explicant que havia encarregat una visita i un informe sobre l'aparcament de l'església i que «efectivament, s'ha pogut comprovar que [...] no s'ha respectat l'acord de la comissió i s'ha produït una modificació del projecte signat pels serveis tècnics del Consell Comarcal del Baix Empordà». El 28 de juny, Ibar també va respondre SOS Empordanet, que anunciava l'inici dels tràmits per a la incoació de l'expedient sancionador.
OBRES A L'ENTORN PROTEGIT
En la denúncia del gener, SOS Empordanet també fa saber a Cultura que a la banda sud del nucli de Peratallada, dins el qual en la declaració del 1975 de conjunt historicoartístic a favor de Peratallada s'anomena zona d'influència, s'hi estan fent unes obres d'urbanització a la zona anomenada dels Horts, sense que aquest projecte s'hagi sotmès a la consideració de la Comissió de Patrimoni Cultural i aquesta hagi emès un informe, com és preceptiu. A més, també fa referència a un projecte per fer un vial a tocar de la façana sud del conjunt medieval que afecta la rectoria i el jardí. A aquestes denúncies, se n'hi ha afegit una última, presentada a Cultura el juliol del 2006, en què s'alerta de l'inici d'una construcció de grans dimensions en terrenys situats en la part posterior de l'església de Sant Esteve que, segons l'organització, tampoc no disposa de l'informe de Cultura.
Respecte a la zona dels Horts, al juny Quintanas respon que «cal suposar en principi que es tracta d'una actuació que desenvolupa un àmbit urbanitzable en el planejament vigent, que en qualsevol cas no ha complert el tràmit de demanar l'informe previ a la comissió territorial de Patrimoni». Segons Quintanas, l'Ajuntament manté la postura que «l'obligatorietat i vinculació dels informes afecta exclusivament el conjunt declarat, sobre el qual tampoc no existeix unanimitat de criteris quant al perímetre», i anuncia que la documentació ha estat traslladada a la direcció general del Patrimoni, per tal de sol·licitar l'opinió dels serveis jurídics de Cultura.
El plantejament vigent a què fa referència Quintanas, tampoc no ha passat el tràmit de Patrimoni Cultural –ho hauria d'haver fet segons la llei–, tal com es reconeix en una resolució de declaració de lesivitat d'un acord de la comissió territorial de Patrimoni, el 6 de maig del 2003, també relacionada amb Peratallada.