| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 22 de desembre de 2024


dilluns, 16 d'octubre de 2006
>

Un gegant eòlic



les claus del món

JOSEP MARTINOY.

La regió autònoma de Ningxia, al nord-oest de la Xina, construirà nou instal·lacions d'energia eòlica amb una inversió de 2.200 milions de dòlars fins a l'any 2020. La regió espera convertir-se en la més gran del país en la producció d'energia eòlica amb una capacitat instal·lada de 2,15 milions de kW. Ara n'hi ha només 112.200. Prou petroli a curt termini El món no afronta a curt termini una escassetat de petroli, però la seva extracció serà cada vegada més cara, segons ha assegurat el director general de l'empresa petroliera austríaca OMV, Wolfgang Ruttenstorfer. L'OMV és l'empresa petroliera més gran de l'Europa central i oriental. Estan convençuts que en els pròxims 40 anys hi haurà reserves petrolieres suficients, però la dificultat serà accedir-hi. Actualment hi ha 1,2 bilions de barrils comprovats de reserves petrolieres al món, dels quals tres quartes parts corresponen a països de l'OPEP i només són una petita part de les reserves mundials disponibles. El petroli més accessible és a l'Orient Mitjà, on els costos d'extracció són de 15 dòlars per barril. Més cares de bombar són les reserves que hi ha a l'Àrtic –60 dòlars– i a les profunditats marítimes, on les xifres assoleixen els 70 dòlars per barril. Ucraïna i el gas rus A les portes de l'hivern, a l'Europa occidental hi ha una certa preocupació perquè no es repeteixin els problemes de subministrament de gas rus provocats per les disputes durant el seu traspàs per territori d'Ucraïna. El govern de Kíev ha declarat que ha acumulat prou reserves de gas –concretament 25.000 milions de metres cúbics– per satisfer el consum intern i garantir la seguretat del seu pas de Rússia a la UE, i evitar una altra «guerra del gas» i talls de subministrament. El futur de l'Amèrica Llatina Representants de la UE i de l'Amèrica Llatina han plantejat la necessitat d'invertir més en energies renovables arran de l'amenaça que l'encariment del petroli suposa per al desenvolupament de la regió. La primera trobada de la UE i l'Amèrica Llatina ha reunit mig miler de funcionaris, experts i empresaris per intercanviar informació, establir contactes i coordinar estratègies en aquest sector energètic. La UE també prepara el programa Eurosocial, dirigit a dotar d'energia renovable comunitats indígenes i camperoles que no tenen electricitat. El dèficit de Nicaragua Aquests dies Nicaragua ha hagut de comprar electricitat a Guatemala i a Costa Rica per disminuir el dèficit d'energia elèctrica que hi ha al país.

Aquesta falta d'energia s'ha agreujat arran de les avaries d'algunes centrals generadores. La distribuïdora d'energia elèctrica a Nicaragua és l'espanyola Unión Fenosa. A Nicaragua des de fa mesos es produeixen apagades de tres a dotze hores diàries a nou de les disset províncies, que afecten uns 600.000 usuaris.

Es calcula que Nicaragua consumeix prop de 450 MW per hora.

Interconnexions L'electricitat a l'Amèrica Central està molt interconnectada i és molt fràgil. Una avaria tècnica en una empresa privada que subministra energia elèctrica a Honduras va provocar la setmana passada una apagada en aquest país, a El Salvador i a Nicaragua de quasi dues hores. Hondures té una demanda de 1.000 MW per hora, dels quals més de la meitat s'obtenen d'empreses privades.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.