| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 26 de desembre de 2024


dissabte, 7 d'octubre de 2006
>

Mor als 77 anys Antoni Gutiérrez Díaz, «el Guti», l'històric dirigent del PSUC i d'ICV

El president Maragall el qualifica de «pal de paller» de la lluita democràtica dels partits catalans durant el franquisme

XAVIER MIRÓ. Barcelona
L'històric dirigent del PSUC i d'ICV, Antoni Gutiérrez Díaz, conegut com «el Guti», va morir ahir a la una del migdia a l'hospital Mútua de Terrassa, on es trobava en estat de coma irreversible després d'haver tingut una aturada cardiorespiratòria, dissabte passat, a Santiago de Compostel·la. La família desitja celebrar un funeral íntim, per la qual cosa no es preveu enterrament públic ni capella ardent tot i que el govern català prepara un acte institucional en memòria per la setmana vinent. El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, el qualificava, un cop coneguda la seva mort, de «pal de paller» de la lluita democràtica dels partits catalans durant el franquisme i afegia que «sense ell, hauria estat molt difícil travessar aquells anys tan foscos».

Maragall assegura que Catalunya deu «un homenatge» a Gutiérrez Díaz així com «respecte» i «gratitud». El president també el recorda com «l'animador i creador de l'Assemblea de Catalunya» –va ser empresonat tres mesos el 1973 perquè n'era membre–. Onze anys abans, Antoni Gutiérrez Díaz ja havia estat a presó tres anys a Burgos després d'un consell de guerra que l'havia condemnat a vuit anys com a dirigent del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), partit al qual havia ingressat el 1959 provinent del Sindicat Democràtic d'Estudiants, aleshores il·legal. Nascut el 1929 a Premià de Mar, va estudiar Medicina a Barcelona i es va especialitzar en pediatria. L'octubre de 1977 assumia la secretaria general del PSUC i dos anys després es convertia en conseller del govern de Tarradellas i participava en la redacció de l'Estatut de Sau, que ha estat en vigor 27 anys. Diputat al Parlament i dirigent d'ICV, ha estat vicepresident del Parlament Europeu del 1994 al 1999. Dimarts passat, mentre estava ja en estat crític, el govern català acordava atorgar-li la Medalla d'Or de la Generalitat.

Per la seva banda, el president del Parlament, Ernest Benach, en destacava ahir la fortalesa en moments difícils així com el seu europeisme, un tret que també remarca la delegació de la Generalitat davant la Unió Europea. ICV ha decidit suspendre en senyal de dol els actes preelectorals d'avui i preparar-li un homenatge en l'acte central de la campanya dels ecosocialistes, el 23 d'octubre. El president d'ICV, Joan Saura, afirma que, de la mateixa manera que no es pot escriure la història de Catalunya del segle XX sense el PSUC, «la història del PSUC no es pot escriure sense la personalitat de Gutiérrez Díaz». El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, el recorda com «una persona honesta i humana» i un dels primers eurocomunistes de l'Estat.

El primer secretari del PSC, José Montilla, s'hi refereix com a «amic» i impulsor de «l'acció unitària antifranquista a Catalunya» mentre que el president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, destaca la seva coincidència en la militància catalanista i la lluita antifranquista. El president del PP de Catalunya, Josep Piqué, el considera un dels artífexs del «marc de convivència» que entre tots ens van voler donar després de la transició.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Una vida plena de sentit

>El I Congrés d'Història del PSUC acaba avui

>El Guti, europeista

>Mor Antoni Gutiérrez Díaz, l'històric dirigent del PSUC i d'ICV

>Mor «el Guti», referent de la lluita antifranquista

>Mor «el Guti», un referent antifranquista

>Mor «el Guti», un referent antifranquista

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.