| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 27 de novembre de 2024


dijous, 31 d'agost de 2006
>

Hereu afronta el repte de fer-se visible

El nou alcalde assumeix que haurà d'intentar fer-se conèixer per encarar les municipals amb garanties

MARIONA SÒRIA. Barcelona
Jordi Hereu sap que el seu repte és fer-se visible, que el coneguin. Mentre una enquesta municipal revela que vuit de cada deu barcelonins no saben qui és, el futur alcalde té només nou mesos per fer-se conèixer si també aspira a ser el candidat socialista el 2007. Mentre, però, ERC i ICV-EUiA, els socis de govern, que ja han demanat un canvi d'estil en la política municipal, més cohesió i consens per dibuixar el nou ajuntament, no posaran problemes en la votació però tampoc volen que l'enlairament mediàtic d'Hereu els resti representació institucional. Ahir, el futur alcalde de Barcelona no va voler avançar cap detall sobre els canvis que es faran en el cartipàs municipal, ja que abans n'ha de parlar amb el seu equip i amb els socis de govern.


+ Jordi Hereu entrant, ahir, a l'ajuntament de Barcelona acompanyat de Carles Martí, regidor de Cultura./ (Ve de la plana anterior) Foto: ANDREU PUIG

Vint-i-quatre hores després que es fes públic que l'alcalde Joan Clos ocuparà la vacant del ministre José Montilla al capdavant del Ministeri d'Indústria, els socialistes de Barcelona ja s'han arromangat per posar en marxa tota la maquinària de què disposen per situar el seu més que possible candidat en l'òrbita de les eleccions municipals de 2007 en la millor de les situacions possibles. Dilluns la federació barcelonina proposarà Hereu com a substitut de Clos «sense que hi hagi cap mena de divisió interna» per la persona triada, segons fonts socialistes. A més, la mateixa federació el podria proposar ja com a candidat. En tot cas, tot plegat hauria de ser ratificat per l'executiva de dimarts.

Al marge dels moviments interns de partit, Hereu assumirà el càrrec d'alcalde pocs dies després al Saló de la Reina Regent de l'ajuntament de Barcelona. Si no s'endarrereix el calendari previst, això succeirà abans del dia 8 de setembre, en el mateix ple extraordinari en què Joan Clos deixarà el càrrec. Abans, però, caldrà que el grup socialista es reuneixi amb els seus socis de govern, Esquerra Republicana de Catalunya i ICV-EUiA, que, pel que van assegurar ahir els seus caps, Jordi Portabella i Imma Mayol, no posaran pegues per votar-hi a favor.



CULMINA EL RELLEU
Ahir, Hereu va fer la seva primera compareixença davant dels mitjans de comunicació des que es coneix el seu futur com a alcalde. Amb gest de certa incomoditat respecte a la gran expectativa creada al seu voltant, Hereu va admetre, davant de més d'una vintena de mitjans de comunicació, que, ara mateix, el seu cavall de batalla serà arribar a la gent. «Ara, la meva feina més immediata és que la ciutat de Barcelona em conegui», va dir, després d'admetre que, fins fa pocs dies, no creia que el seu assalt a l'alcaldia arribés tan precipitadament.

Minuts abans, l'alcalde Joan Clos tampoc amagava el factor sorpresa que ha tingut tot plegat, també per als mateixos protagonistes. No obstant això, ara els socialistes procuren vestir tots aquests canvis com un llarg procés de relleu generacional que culmina amb Hereu d'alcalde, amb 41 anys, i que comença el març d'aquest any, quan Clos aprofita la marxa de Ferran Mascarell a la Generalitat per substituir dues de les regidores més veteranes del consistori, Núria Carrera i Marina Subirats, per dues dones joves: Sara Jaurrieta, de 30 anys, i Montserrat Sánchez. «No es pot dir que hagi assumit el càrrec després d'un llarg procés de reflexió –va dir, després, Hereu–, però sí que crec que correspon a una trajectòria lògica de la meva feina per aquesta ciutat», de la qual va destacar, per damunt de tot, el fet de conèixer «molta gent dels barris» gràcies al seu pas per uns quants districtes de la ciutat: les Corts, Sant Andreu i, ara, Gràcia, del qual és president.



MOLTS INTERROGANTS
Tot i la insistència, Hereu no va donar cap pista de la manera com encararà ara la difícil tasca de redefinir, una altra vegada en aquest mandat, les responsabilitats de cada regidor de l'equip que hereta de Joan Clos. Ara mateix queda enlaire qui es farà càrrec de la regidoria de Mobilitat, de la funció del portaveu del govern i d'algunes àrees que havia assumit ell mateix en l'última remodelació del cartipàs, com ara la coordinació dels serveis socials en l'àmbit del civisme, la comissió d'immigració i la de participació ciutadana, entre molts altres càrrecs de rellevància institucional. També queda pendent saber si algú ocuparà la cinquena tinença d'alcaldia, que també havia assumit fins ara Hereu.

Si bé és clar que la relació dels socialistes amb els seus socis de govern, ERC i ICV-EUiA, no canviarà, i aquests mantindran les seves àrees de govern, no ho és tant la manera com quedarà la cúpula de poder que envolta la figura de l'alcalde i que ara estava feta a mida de Joan Clos. Potser de manera velada, Hereu va aprofitar la seva primera compareixença per llançar una advertència que només poden entendre uns quants regidors de la casa: «Un bon projecte com aquest no significa començar de cap i de nou, sinó que comptem amb gent de totes les edats.» Segurament, ho deia conscient que la seva elecció com a successor de Clos pot haver creat incomoditat a l'entorn més proper del futur ministre, com ara el primer tinent d'alcalde, Xavier Casas, i l'actual regidora d'Urbanisme, Assumpta Escarp, fins al punt que ahir hi havia dubtes sobre si continuarien. Casas, l'autèntic cervell del consistori barceloní, estret col·laborador de la confiança de Joan Clos, havia considerat, potser en algun moment la idea d'assumir l'alcaldia quan Clos fes el salt al ministeri, una opció que queda totalment diluïda en el moment en què la cúpula socialista assenyala Hereu com a successor. «És una decisió molt personal que mai es pot preveure», deien ahir fonts dels socialistes barcelonins, que es mostraven convençuts que, si Casas se'n va, ho farà per pròpia voluntat i no perquè Hereu no compti amb ell.

També ho deien fonts de la federació barcelonina del partit, que no amagaven que a Hereu li queda una tasca complexa d'acabar de refer el trencaclosques del govern municipal. Ara, totes les possibilitats estan damunt de la taula de Jordi Hereu, que haurà de decidir qui l'acompanya en aquests nou mesos que queden de mandat, que seran clau per a la ciutat.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Montilla diu que amb Clos el PSC «aporta un dels seus millors actius a Espanya»

>L'Ajuntament com a plataforma d'ascens

>El ple de nomenament serà el 7 o el 8

>Vuit de cada deu barcelonins no el coneixen

>Clos reclama lleialtat als socis per fer un relleu sense entrebancs

>Tancat al despatx

>L'home pont

>Martí i Escarp aspiren a les cadires lliures

>La marxa de Clos obre interrogants sobre l'actual equip a l'àrea d'urbanisme

>Nicolau, disposat

>Esquerra i Iniciativa faran alcalde Hereu a canvi de guanyar presència institucional

>Portabella felicita Hereu

>Mayol posa condicions

>El PP vol que el relleu sigui ràpid

>CiU fiscalitzarà la despesa en publicitat per evitar campanyes encobertes de promoció d'Hereu

>Hereu admet que el seu repte com a alcalde és donar-se a conèixer

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.