| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


dimecres, 30 d'agost de 2006
>

Clos a Madrid, Hereu a Barcelona

El nomenament de Joan Clos com a ministre d'Indústria deixa l'alcaldia de Barcelona en mans de l'aparell del PSC

DAVID MARÍN. Barcelona
Joan Clos jurarà la setmana que ve davant del rei espanyol el càrrec de ministre d'Indústria del govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Serà la quota catalana dins del govern de l'Estat, mentre que José Montilla tindrà ja les mans lliures per emprendre el seu assalt a la presidència de la Generalitat en les eleccions de l'1 de novembre. L'operació política del PSC es completa amb el nomenament de Jordi Hereu com a alcalde de Barcelona. Hereu és un home de partit i el seu nomenament desplaça la cúpula maragallista, que encara domina parcel·les importants de l'Ajuntament. Aquest sector, però, ja havia començat a perdre terreny amb la marxa de Ferran Mascarell a la conselleria de Cultura i amb el desgast que ha patit Joan Clos durant aquest últim mandat.


+ Joan Clos, José Luis Rodríguez Zapatero i José Montilla durant una visita a les obres del Fòrum l'any 2004. (Ve de la plana anterior) Foto: GABRIEL MASSANA

Fonts del PSC van assegurar ahir que la substitució de José Montilla per Joan Clos està pactada des del mes de juliol. Segons això, la crisi de l'aeroport del Prat i el desgast que ha patit el delegat del govern de l'Estat a Catalunya i candidat oficiós a ministre, Joan Rangel, no hauria tingut cap influència en aquesta decisió.

Però Joan Clos no figurava en les travesses com a substitut de José Montilla i la notícia del seu nomenament va causar ahir una gran sorpresa fins i tot entre regidors del seu equip de govern. El president del govern de l'Estat, José Luis Rodríguez Zapatero, ho va comunicar a la tarda al rei espanyol, Joan Carles de Borbó, en una visita al Palau de Marivent de Palma, i tot seguit el Ministeri de Presidència es va limitar a difondre una brevíssima nota informativa.

La setmana vinent, divendres o dissabte, podria formalitzar-se el relleu de Montilla per Clos.

Rodríguez Zapatero manté així intacta la quota catalana dins del govern espanyol pactada fa dos anys i mig amb l'assignació a José Montilla d'un macroministeri amb les carteres d'Indústria, Comerç i Turisme. Joan Clos haurà de fer front a la situació d'incertesa que viu el sector elèctric arran de les opes de Gas Natural i Eon sobre Endesa, i a la forta batalla política que ha lliurat el PP contra el govern del PSOE.



UN BALANÇ IRREGULAR
Clos anirà a Madrid amb l'aval de les bones xifres macroeconòmiques mantingudes per Barcelona els darrers anys. La ciutat ha sabut mantenir l'onada turística generada amb els Jocs Olímpics ja fa catorze anys, i ha impulsat operacions de renovació urbana destinades a substituir les àrees obsoletes per zones de nova activitat de negocis, amb el 22@ com a projecte estrella.

Però Clos també anirà a Madrid arrossegant una mala imatge pels problemes domèstics de la ciutat. L'incivisme, el soroll nocturn i les macrofarres amb alcohol al carrer han afavorit una sensació de descontrol que només ha corregut a última hora amb una dura normativa de civisme que ha creat malestar en alguns col·lectius ciutadans sense haver solucionat del tot el problema. I el Fòrum de les Cultures del 2004, que havia de ser el gran aparador mediàtic de la ciutat i el moment culminant de la seva etapa a l'alcaldia, marca en canvi un punt d'inflexió a partir del qual la seva imatge pública ha anat davallant. L'accident de les obres del metro del Carmel, sobre el qual l'Ajuntament de Barcelona no tenia cap competència, va danyar també la seva valoració pública.



CANVI A L'ALCALDIA
Fonts de la seu nacional del PSC van reconèixer ahir que la marxa de Joan Clos a Madrid permet un recanvi necessari a l'alcaldia de Barcelona, ja que després d'un mandat complex Clos arribava a les eleccions municipals de l'any vinent com a candidat «desgastat» a Barcelona. Clos va sorprendre l'any 1999 en superar els resultats electorals de Maragall i va fregar la majoria absoluta, però el 2003 no la va poder mantenir i va perdre 5 dels 20 regidors que tenien els socialistes. Les últimes enquestes encarregades per l'Ajuntament mostren una baixa valoració i un estancament de les expectatives de Clos.

El candidat serà ara el cinquè tinent d'alcalde i portaveu del govern municipal, Jordi Hereu, que assumirà la vara d'alcalde els pròxims dies. Ho farà a través d'un ple extraordinari que encara no té data, però que segons fonts municipals serà en tot cas anterior a la Diada.

Les festes de la Mercè, a finals de setembre, seran la primera gran estrena pública del nou alcalde.



UN HOME DE PARTIT
Amb la substitució de Clos per Hereu a l'alcaldia de Barcelona, l'aparell del partit col·loca a la cúpula de l'Ajuntament un home de partit. Jordi Hereu, de 41 anys, és encara un desconegut en la política nacional però a Barcelona ha dirigit els districtes de les Corts i Sant Andreu i s'ha ocupat de les àrees de Mobilitat i Seguretat.

Amb ell l'aparell guanya terreny en un Ajuntament on molts equips es van formar amb Pasqual Maragall i sobretot el seu germà Ernest. El maragallisme encara impregna moltes àrees de l'Ajuntament, especialment l'equip de Clos i l'àrea d'Urbanisme que dirigeixen Xavier Casas i Assumpta Escarp.



ELS SOCIS ALCEN LA VEU
El nomenament de Clos com a ministre no va provocar gaires reaccions en l'àmbit estatal. El PP, agafat a contrapeu, es va limitar a unes declaracions de Miguel Arias Cañete recollides per l'agència Efe, en què afirma que Rodríguez Zapatero «substitueix un ministre fracassat per un alcalde fracassat.» En canvi, el president de les Illes, Jaume Matas, va afanyar-se a recalcar les seves bones relacions amb Clos i li va llançar ja una primera petició de les moltes que ara tindrà: que compleixi el conveni turístic Platja de Palma.

On sí que va haver-hi reaccions va ser a Barcelona. Els socis del PSC al govern de la ciutat, ERC i ICV, van saludar amb fredor el relleu. Sobretot Iniciativa, que es va limitar a un asèptic comunicat en què reclamava al PSC una reunió urgent del pacte de govern abans de decidir qui serà ara l'alcalde.

CiU i el PP, a l'oposició, van dir que el canvi demostra el «fracàs» del govern de Joan Clos.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Enfrontat amb el govern de l'Estat

>«Operació Montilla»

>Se l'emporten a Madrid

>El nou ministre afronta la resolució de l'opa contra l'elèctrica Endesa

>Un home de partit

>Cultura política de coalició

>La fi de l'«era Fòrum»

>La visió de veïns i joves

>Hereu natural

>Què en pensarà Mascarell?

>Casas, entre dues aigües

>Qui es queda fora?

>L'Hereu, «un desastre»

>Pel PP, es confirma «el fracàs» de Clos

>Trias augura «el final d'una etapa» a l'Ajuntament i diu que Clos fuig perquè estava massa «tocat» per repetir

>ERC veu el nomenament com una oportunitat per a Barcelona i Mayol reclama una reunió amb el PSC

>Clos deixa l'alcaldia de Barcelona per substituir Montilla com a ministre

>Clos deixa l'alcaldia de Barcelona per substituir Montilla com a ministre

>Jordi Hereu serà el nou alcalde

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.