La Casa de les Llengües va començar ahir a «prendre cos físic i intel·lectual», en paraules del conseller de Presidència, Joaquim Nadal. D'un costat, el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, van signar el protocol de cessió de l'edifici de 5.000 m² situat a Can Ricart, al Poblenou, on s'instal·larà la futura seu de la Casa de les Llengües i, de l'altre, es va constituir oficialment el comitè científic internacional que definirà i avaluarà el futur projecte museogràfic.
El president Pasqual Maragall espera que la futura Casa de les Llengües es converteixi en un «nucli de talent». I la idea de l'alcalde Clos és aprofitar el projecte per convertir Barcelona en un referent «a escala europea i mundial» en l'estudi de les llengües. Nadal creu que amb la signatura del protocol de cessió s'ha aconseguit que la futura Casa de les Llengües deixa de ser «una idea volàtil» i «es concreta físicament». De totes maneres i com va reconèixer el mateix Maragall, l'Ajuntament encara està redactant el pla urbanístic i d'usos de Can Ricart.
El lingüista David Crystal va reconèixer ahir el seu escepticisme davant la idea, que ell mateix va llançar en el Fòrum de les Cultures 2004 i que posteriorment va recollir el president Maragall, de situar a Barcelona la primera Casa de les Llengües per promoure el multilingüisme. I que sols ara que ha vist com es materialitza el projecte creu que té possibilitats de prosperar. Crystal, que presideix el comitè de savis que ahir es va constituir i que integren vint experts més procedents d'àmbits tan diversos com ara la lingüística, les ciències de la computació i l'economia, considera que aquesta casa ha de mirar «bàsicament» en dues direccions: cap a la recerca i cap a la gent del carrer perquè «tothom té una llengua per manifestar-se i pensar».