| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 6 d'octubre de 2024


dilluns, 3 de juliol de 2006
>

Els partits augmenten el nombre de dones en les llistes per adaptar-se a la nova llei

Totes les formacions reserven el número dos per a una candidata excepte ERC, que la tindrà en el tercer lloc

ALBERT SEGURA. Barcelona
La llei d'igualtat de gènere que s'està tramitant al Congrés fixarà que en les llistes electorals hi haurà d'haver un 40% de dones com a mínim. Tot i que quan se celebrin les eleccions catalanes, a l'octubre, la llei encara no s'haurà aprovat, tots els partits s'estan posant ja al dia i augmentaran el nombre de dones en les seves candidatures. En els comicis del 2003, només les llistes del PSC complien aquest mínim, tot i que al Parlament també ICV-EUiA i el PP tenen un 40% de diputades. CiU no vol fixar cap mínim de candidates en les seves llistes, però també tendirà cap a la paritat i, per primer cop, posarà una dona com a número dos: la socialcristiana Núria de Gispert. Tot apunta que ERC serà l'únic partit que tindrà un home també en segon lloc a Barcelona.




EL PSC I ERC RESERVEN A DONES DOS DE CADA CINC LLOCS.
Els socialistes i els republicans s'han fixat un mínim de candidates femenines: dos de cada cinc llocs en les llistes, un 40%, els reserven a dones. I no poden quedar relegades a les últimes posicions –és a dir, que entre el número u i el cinc hi ha d'haver dues dones com a mínim, i el mateix entre el sis i el deu, i entre l'onze i el quinze, i així successivament–. El PSC és l'únic partit que en les catalanes del 2003 va tenir en les llistes més d'un 40% de candidates, en concret un 42%. És també qui més diputades té ara: 17 de 42. Tot i que proporcionalment el grup d'ICV-EUiA ho supera amb quatre diputades en nou escons, un 44%.

ESQUERRA VA TRIGAR 19 ANYS A TENIR DIPUTADA.
ERC, en canvi, haurà de fer un esforç més gran per posar-se al dia i arribar a l'objectiu del 40%, ja que fa tres anys només va posar un 28% de dones en les llistes, i al Parlament té un 30% de diputades. Aquesta xifra, però, ja és prou elevada per als republicans, ja que des que es va reobrir el Parlament, el 1980, fins al 1999, dinou anys després, no van tenir mai cap diputada. De fet, només un 23% dels militants d'ERC –2.342 de 9.884– són dones.

ICV-EUIA ES FIXA L'OBJECTIU D'ARRIBAR AL 50% DE CANDIDATES.
Els ecosocialistes van més enllà que el PSC i ERC i s'han marcat l'objectiu d'arribar al 50% de dones. En les llistes del 2003 van quedar-se en un 39%, molt a prop del límit que fixarà la nova llei d'igualtat. A més, només ICV-EUiA i el PP van posar una dona al capdavant d'una de les seves llistes. L'ecosocialista Dolors Comas va obrir la candidatura de Tarragona i la popular Alícia Sánchez-Camacho, la de Girona.

EL NÚMERO TRES D'ERC A BARCELONA SERÀ UNA DONA.
ERC serà l'únic partit que no tindrà una dona de número dos en la llista de Barcelona: sí que ha reservat a una candidata el lloc número tres, just després del tàndem de Carod-Rovira i Puigcercós. I també el quatre o el cinc. El 2003, en canvi, la primera dona en la llista dels republicans a Barcelona, Carme Porta, anava en el número quatre, i la segona, Teresa Aragonès, en el vuit. Ara fins i tot CiU, per primer cop, posarà una dona just darrere del candidat Artur Mas: la socialcristiana Núria de Gispert, que alhora serà la candidata de CiU a presidir el Parlament. De fet, el nom de De Gispert és l'únic que es coneix, tot i encara no de manera oficial, per anar de segona. El PSC, ICV-EUiA i el PP encara no han escollit quina dona col·locaran darrere de José Montilla, Joan Saura i Josep Piqué.

CIU I PP NO VOLEN POSAR CAP MÍNIM.
CiU i el PP defensen que les seves llistes ja són prou equilibrades i no volen, ara per ara, marcar-se cap mínim i haver de posar-hi cap dona pel sol fet de ser-ho. Tot i així, i no per complir cap quota, asseguren que el nombre de dones en les seves llistes ha anat creixent i continuarà fent-ho cap a la paritat, és a dir, per sobre d'un 40%. El PP, amb sis diputades i nou diputats, ja compleix aquest mínim al Parlament. CiU, en canvi, és lluny, amb només nou diputades i 37 diputats, un 19%. CiU –i en concret Unió, que és a qui correspon escollir el número dos– triarà De Gispert perquè és mare del nou estatut, ja que hi va tenir un paper important en la negociació, sobretot en el títol de justícia, i perquè va ser consellera d'un govern de Pujol que la federació contraposarà al tripartit en la campanya electoral.

EL NOMBRE DE DIPUTADES S'HA DOBLAT EN DUES LEGISLATURES.
Les diputades al Parlament encara no arriben a un terç. Tot i així, en dues legislatures se n'ha doblat el nombre, i han passat de 20 a 43, però encara estan molt per sota del 40%. Coincidint amb l'increment de dones, des de l'1 de gener les diputades que estan de baixa per maternitat poden delegar el seu vot i no estan obligades a assistir en els plens, cosa que sí que havien de fer abans. Tot i així, la majoria superen els 45 anys i no tenen fills petits.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Moliné, Aragonès i Ortiz, candidats dels joves a diputats

>El Parlament Europeu viurà avui una altra batalla per l'ús del català

>Miralles porta l'Estatut a Fidel Castro

>Duran diu que també és «xarnego» però que ell no se sotmet a Madrid

>De Madre hi veu enveja

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.