| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 25 de novembre de 2024


divendres, 30 de juny de 2006
>

Demanen un mínim de 22 anys per a cada implicat en l'operació Estany

El fiscal eleva la pena fins a 32 anys de presó per al que considera el líder del grup

MARC BATALLER. Girona
La rocambolesca història judicial de l'operació Estany sembla que entra a la recta final i la celebració del judici cada cop és més a prop. El fiscal Pedro Rubira ja ha redactat les seves conclusions i demana 22 anys de presó per a cadascun dels cinc implicats en aquesta causa i 32 per al suposat cap del grup. El seu advocat defensor, Sebastià Salellas, assegura que aquestes acusacions no tenen cap ni peus i que hi ha un munt d'incongruències. Demanarà l'absolució, però assegura que se sent «sol i desesperat davant l'apatia de la societat gironina amb aquest tema». Cinc d'aquests sis acusats vivien a les comarques gironines.


+ Quatre dels acusats, amb el seu advocat. D'esquerra a dreta: Mohamed Tahraoui, Djamel Boudjelthia, Ali Kaouka, Mohamed Nebbar i el seu lletrat, Sebastià Salellas.

El fiscal manté que Mohamed Tahraoui va muntar a l'Estat espanyol una cèl·lula terrorista que havia de donar suport a una altra que ja actuava a França, la qual tindria relacions amb al-Qaida. Ell, segons el fiscal, seria el cap d'aquest grup, del qual formarien part la resta dels cinc implicats en l'operació Estany (Mohamed Nebbar; Djamel Boudjelthia; Mohamed Amine Benaboura, conegut com Zacaría, i els germans Ali i Souil Kaouka). També considera que els sis acusats tenen relació amb uns líquids que es van trobar en un contenidor de Banyoles i que, segons un informe de l'FBI, podrien servir per fabricar napalm casolà, un producte incendiari. Amb aquests indicis, acusa els sis homes dels delictes de pertinença a banda armada (10 anys de presó), tinença d'explosius (9 anys) i també falsificació de document públic amb fins terroristes (3 anys). En total, 22 anys de presó. Per a Tahraoui, però, demana deu anys més per un delicte de conspiració per cometre un acte terrorista. Argumenta que l'acusat va participar en un complot per atemptar contra una base dels EUA a Andalusia. Així, la seva pena hauria de ser de 32 anys, segons el fiscal.

L'advocat de tots els implicats, Sebastià Salellas, assegura que hi ha moltes confusions en aquestes conclusions i que els arguments que fa servir el fiscal per vincular-los a grups terroristes són unes «formulacions més dalinianes que no pas jurídiques». Un d'aquests errors, segons Salellas, és que el fiscal explica que el 2002 va haver-hi unes detencions d'un suposat grup terrorista a l'Estat francès i Zacaría va marxar cap a l'Estat espanyol per refugiar-se. Dies després, segons el mateix fiscal, un altre dels implicats, Mohamed Nebbar, va acompanyar Zacaría a l'estació de Perpinyà: «Com s'entén que si ha fugit de França hi torni dies després?», es pregunta Salellas, el qual afegeix: «No va fugir ni res per l'estil. Ell té familiars a França i està acreditat que el van acompanyar fins a Perpinyà perquè havia d'anar a veure uns parents.» Salellas diu que tampoc no té cap sentit el napalm casolà i que és fals que a casa de Mohamed Tahraoui trobessin un telèfon mòbil de la marca Trium amb dos forats a la part superior i semblant als que es van utilitzar durant els atemptats de Bali i Madrid.

Des de la Plataforma Aturem la Guerra tampoc no entenen aquestes elevades demandes de penes i reclamen un cop més l'arxivament del cas.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Estrasburg censura l'extradició de Saoudi

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.