Hi ha fets que són obvis, però potser no és sobrer recordar alguns detalls significatius en el llarg recorregut de la tramitació de lEstatut. Sense José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa no hauria estat possible la imprescindible reforma del marc de competències de Catalunya. Amb Mariano Rajoy com a president del govern espanyol i Eduardo Zaplana com a ministre dAdministracions Públiques, per exemple, hauríem patit moltes més tensions, no vull ni imaginar-ho.
Sense la proposta unitària de ferm compromís de les tres formacions polítiques desquerres i el fort impuls promogut des del govern tripartit tampoc hauria estat possible el text que sens presenta a consulta. Tampoc shauria aconseguit lenorme salt endavant en quantitat i qualitat que recull lEstatut si finalment Convergència i Unió no sarriba a implicar en el sí, encara que hagi pogut ser per una estratègia dèxit de fer entrar en contradicció el seu directe competidor sobiranista, tot i anar Artur Mas a contrapeu de la resta durant més de dos anys.
Potser és moment dinsistir en les valuoses aportacions incorporades a lEstatut pel dirigent i portaveu parlamentari dERC Joan Ridao. Un fet no menor, més si tenim present la decisió final del partit independentista. No és el redactat de màxims que va sortir del Parlament de Catalunya, ningú ho nega, però tots els grups parlamentaris catalans sabien, encara que no ho van dir, que sobriria una negociació i com és preceptiu, tots han cedit i concedit, també el PSOE. El got està prou ple, amb aquesta mirada.