| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


dimarts, 6 de juny de 2006
>

Esclaus de l’hemeroteca

El debat de l’Estatut ha evidenciat la rapidesa i facilitat amb què els polítics canvien de discurs i l’estratègia barroera i de crispació del PP

ALBERT SEGURA. Barcelona




«Acceptaré la reforma de l’Estatut que aprovi el Parlament.» José Luis Rodríguez Zapatero va dir, el 13 de novembre del 2003 al Palau Sant Jordi, la primera de les moltes incoherències i contradiccions d’un debat que ha evidenciat la rapidesa i facilitat amb què els polítics canvien de discurs. On vaig dir blanc dic negre. I ningú se’n salva, tot i que consultant l’hemeroteca són CiU i ERC els que guanyen en contradiccions. La data que marca més clarament les incoherències i contradiccions, un abans i un després en les declaracions, és el pacte del 21 de gener entre el president espanyol i Artur Mas a la Moncloa. Hores abans de l’acord, CiU reclamava retirar l’Estatut si no s’acceptava la definició de Catalunya com a nació en l’articulat i el canvi de model de finançament, i ERC apostava per acceptar un text rebaixat abans que quedar-se el del 1979. Ara els primers fan campanya pel i els segons demanen el no, i tots dos retreuen a l’adversari que hagi canviat de discurs. També el PSOE ha mantingut alhora dos discursos: el del tarannà amable i l’Espanya federal i plurinacional que no acaba de materialitzar-se de Zapatero, de Fernández de la Vega i del seu entorn, i el discurs, en la línia del PP, de l’espantall del trencament d’Espanya i la insolidaritat de Catalunya que han predicat l’exministre de Defensa José Bono i presidents de comunitats autònomes com ara l’extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra.

El PP és l’únic partit que ha sabut mantenir, sense moure’s ni un mil·límetre al llarg de tot el debat, el mateix discurs apocalíptic i crispat. Només Piqué, utilitzant un to més suau, s’ha diferenciat de Rajoy, Acebes, Zaplana i, fins i tot, Aznar i Vidal-Quadras, que ha intervingut des del més enllà. En la mateixa línia dura s’ha expressat l’entorn mediàtic del PP, la Brunete mediàtica, amb Federico Jiménez Losantos i la COPE com a principal però no únic exponent, i alguns dirigents de l’exèrcit, com ara el cap de l’Estat Major de la defensa, Félix Sanz Roldán, i el general en cap de la força terrestre de l’exèrcit, José Mena Aguado, i també de l’Església, com ara el secretari de la Conferència Episcopal i cardenal arquebisbe de Toledo, Antonio Cañizares.



ARTUR MAS JOSEP BARGALLÓ JOAN PUIGCERCÓS JOSEP-LLUÍS CAROD-ROVIRA JOSÉ LUIS RODRÍGUEZ ZAPATERO ALFONSO GUERRA JOSÉ BONO MARIANO RAJOY JOSÉ MARÍA AZNAR JAIME MAYOR OREJA JAVIER ARENAS ÁNGEL ACEBES ALEJO VIDAL-QUADRAS F. JIMÉNEZ LOSANTOS JOSÉ MENA AGUADO
president de ciu exconseller primer secretari general d’erc president d’erc president espanyol president de la comissió constitucional del congrés exministre de defensa president del pp expresident espanyol eurodiputat del pp president del pp a andalusia secretari general del pp eurodiputat del pp periodista de la cope general en cap de la força terrestre de l’exèrcit
«Si es treu ‘nació’ de l’articulat i es posa en el preàmbul no es pot votar que sí a l’Estatut, és irrenunciable, és fer-se trampes al solitari»

«De vegades és millor quedar-nos com estem i no claudicar, s’ha d’estar disposat a retirar el projecte i dir que no»


«Qualsevol Estatut que puguem tenir a partir d’ara és millor que el que tenim»
«‘Entitat’ o ‘comunitat nacional’ no em semblen una mala fórmula per substituir ‘nació’»
«Qui votarà ‘no’ a l’Estatut en el referèndum serà l’espanyolisme, que ho farà en contra de Catalunya, de la llengua catalana i de la capacitat de decisió del país»
«Acceptaré la reforma de l’Estatut que aprovi el Parlament»
«Ens l’hem raspallat com un fuster»
«M’incomoda que a Espanya hi càpiguen diverses nacions i himnes nacionals»
«A Catalunya s’està fent amb el castellà el que en temps de Franco es va fer amb el català»
«Espanya pateix un risc seriós de desintegració, de balcanització, de tornar a ballar-la»
«L’Estatut és fruit de la treva d’ETA a Catalunya»
«El govern vol fer-li un vestit a Carod i a Maragall que li pugui servir també a ETA. L’Estatut és com el pla d’Ibarretxe però sense pistola»
«L’Estatut busca el desballestament d’Espanya»
«El nou Estatut està podrit fins a la medul·la»
«Ha començat una deriva irresistible cap a la dissolució d’Espanya en un caos de repúbliques insolidàries, d’egoismes miserables, d’‘aldeanismos’ mafiosos»
«Si els límits fossin ultrapassats caldria defensar la sobirania i la integritat d’Espanya»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>M’ho quedo tot

>Una mirada amb el got prou ple

>Vegueries i nous organismes

>Un tip de riure amb l’Alejo

>ICV alerta que tothom es voldrà apropiar del «no»

>Aguirre diu que Catalunya s’enfonsaria en un règim de pensament únic sense el PP

>Maragall diu que hi haurà l’Estatut «de Miravet» gràcies al seu govern

>Carod resta valor a la promesa de generositat de Zapatero

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.