Els programes polítics es van omplir, abans de les eleccions del 2003, de promeses vinculades a lincrement de la participació ciutadana. Shan complert les expectatives? Respon Maria Gallardo, delegada de CCOO: «Hi ha grans dèficits de participació. Es tenen poc en compte el valor afegit de les organitzacions polítiques, sindicals i socials. Hi ha eines però estan massa instrumentalitzades.» El president del Club Natació Badalona, Miquel Estruch, creu que els partits no se lhan creguda mai, que somplen la boca parlant de participació però que, a lhora de la veritat, no funciona. El president del Centre Excursionista de Badalona i participant del Fòrum de Medi Ambient, Joan Talarn, qualifica aquests òrgans de «façana per salvar els mobles». En canvi, la psicòloga Mercè Rovira, col·laboradora del Fòrum Badalona Educa, assenyala que en aquest òrgan «es considera el ciutadà responsable juntament amb ladministració de les problemàtiques i propostes». «Em sembla una bona manera dactuar ja que permet que el ciutadà simpliqui en allò que vol que canviï», sosté. El president de la FAVB, Julio Molina, reclama «la cogestió dels projectes». No serà gens fàcil segons el que afirma el president de Badabicis, Joan Giralt: «Tot és paper mullat. No els interessa que els ciutadans opinem perquè hi veuen un niu de con flicte.»
LA CULTURA I LEDUCACIÓ
La cultura i leducació són dos àmbits que creen opinió entre els enquestats. En el primer daquests, el pintor i escultor Gerard Sala retreu al consistori els pocs diners que destina a la cultura, a excepció de les Festes de Maig. Opina que al regidor de Cultura, Josep Duran (PSC), no li permeten aplicar les seves idees. Entre aquestes, les del pla estratègic de Cultura, que no acaba darrencar, com bé recorda el president de lAssociació de Músics Professionals, Martí Serra. El president del gremi de constructors, Enric Garí, aconsella potenciar el Teatre Zorrilla, i el coordinador de lAteneu de Sant Roc es pregunta com és possible que Badalona no tingui un pla de dinamització sociocultural. Oriol Lladó, president dÒmnium Cultural, aporta tres idees: «Singularització de loferta en clau metropolitana (en la línia del Blues i Ritmes i el Festival Li Chang); creació de centres dexhibició i producció (un auditori, sales dassaig, un espai literari...) i, sobretot, establiment dun consell de Cultura útil i potent.»
Quant a leducació, el director del CEIP Feliu i Vegués, Miquel Àngel Parra, alerta de la possible formació de guetos i insta lAjuntament a activar mesures per evitar-ne la creació, alhora que reclama un rentat de cara dels edificis que alberguen les escoles públiques. També noves escoles bressol. Salvador Figuerola, que treballa amb nens de famílies desestructurades, subratlla la necessitat de plantejar una educació de qualitat i de treballar per la inclusió social i leradicació del fracàs escolar. Objectiu, precisament, que sha marcat el Fòrum Badalona Educa. Des daquest òrgan, Mercè Rovira parla dun gran repte a assolir, vinculat a leducació: «Cal la connexió entre les diferents regidories (Educació, Sanitat, Serveis Socials...) a lhora de dur a terme projectes dinfància i família. Cal potenciar lestudi, la investigació i les actuacions que entenguin linfant com a subjecte. En el nostre país hem sentit parlar de lEspai Família, un espai que funciona i és molt útil, però es una fita a aconseguir que el nostre municipi vegi la necessitat dinvertir en un departament en què la interdisciplinarietat sigui leix vertebrador de les actuacions. Linfant és socialment tractat com un objecte i, en conseqüència, els seus pares també.»