| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


diumenge, 28 de maig de 2006
>

La plataforma reclama el «no» com a pas previ a l’autodeterminació

Les entitats pel dret de decidir comencen la campanya a la plaça Catalunya

MARIONA SÒRIA. Barcelona
El triomf del «no» al referèndum de l’Estatut serà l’inici del camí cap a l’autodeterminació. Aquesta és la consigna amb què la Plataforma pel dret de decidir, l’organització que agrupa 500 entitats civils, va congregar ahir unes 2.000 persones. Tot i que no van omplir la plaça Catalunya, l’organització que el 18 de febrer va concentrar desenes de milers de persones estudia fer una altra manifestació massiva per propagar un missatge pel vot negatiu al text «que s’ha sotmès als poders de Madrid».


+ Els assistents a l’acte de la plataforma no van arribar a omplir del tot la plaça Catalunya. / Foto: VILAWEB

El repte de congregar milers de ciutadans, com havien fet ara fa tres mesos pels carrers de Barcelona, era difícil d’igualar. La segona convocatòria de la Plataforma pel dret de decidir no va aconseguir omplir la plaça Catalunya. Tot i així, els participants van deixar les consignes molt clares. Davant d’unes 2.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, cap dels cinc catedràtics i dos representants que van prendre la paraula va dubtar a titllar l’Estatut d’autèntic «frau», resultat d’«una plana política que ha claudicat davant dels poders de l’Estat». Davant de les visions catastrofistes que han proclamat alguns partits, Xevi Safont, que va parlar en nom de la campanya Diguem «No», va considerar que el triomf del vot negatiu el pròxim 18 de juny marcarà l’inici del camí per a un nou govern de Catalunya, «que ha de conduir la nació cap a l’autodeterminació», prèvia convocatòria d’un referèndum, que va vaticinar no més enllà del 2016.

Per Héctor López-Bofill, catedràtic de dret constitucional, la negociació de l’Estatut a Madrid –«estatutet», li va dir l’historiador Oriol Juqueras, al seu torn– ha deixat un text «totalment desmantellat», que no garanteix el finançament suficient per a Catalunya i que deixa el terme nació sense cap valor legislatiu. De fet, cap dels partits del Parlament de Catalunya en va sortit ben parat. «El PSC ha anat a assegurar-se la reelecció del president espanyol, CiU ho ha fet per recuperar el poder al preu que sigui, ICV intenta ser l’eco del PSC i ERC ha oscil·lat entre els continguts i la tàctica», va resumir l’economista Elisenda Paluzié. La portaveu de la plataforma, Mònica Sabata, va explicar, just abans de començar l’acte, que si pel 18 de febrer la plataforma «només va rebutjar el ‘sí’, acollint el vot nul, blanc i el ‘no’», ara «ens hem decantat clarament cap al ‘no’». Un «no» que va voler desvincular del vot negatiu que proclamen alguns partits del Parlament de Catalunya perquè «nosaltres som entitats i moviments socials aliens als moviments dels partits». Sabata va mostrar-se convençuda que, d’aquí al dia del referèndum, la plataforma aconseguirà mobilitzar el vot negatiu a tot el territori i va confiar que, abans de la crida a les urnes, podran convocar una altra manifestació massiva pels carrers de Barcelona. Entre el públic, s’hi va veure el secretari general d’ERC, Joan Puigcercós.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.