| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


dimarts, 23 de maig de 2006
>

Montenegro decideix separar-se de Sèrbia en un referèndum guanyat per la mínima

La comissió electoral ajorna fins avui l’anunci del resultat final per problemes amb els vots de 37 col·legis electorals

PILAR ESTEBAN.
El primer ministre de Montenegro, Milo Djukanovic, va anunciar ahir que després de guanyar l’històric referèndum sobre la independència, el principal objectiu d’aquest país sobirà és entrar a la Unió Europea després de Croàcia, però abans que Sèrbia. El 55,4 per cent dels montenegrins van votar diumenge a favor de la secessió, just per sobre del mínim del 55 per cent imposat per la Unió Europea per reconèixer l’estat independent. El resultat final del referèndum, però, no es farà públic fins avui, segons va anunciar la comissió electoral central, per problemes amb els vots de 37 col·legis electorals. Els observadors internacionals van dictaminar que el referèndum s’havia fet d’acord amb els estàndards internacionals d’un procés democràtic.


+ Partidaris de la independència de Montenegro celebrant ahir a la matinada el resultat del referèndum. / Foto: EFE.

Diumenge a la nit, milers de ciutadans partidaris de la independència van sortir al carrer per celebrar la llavors presumible victòria, tot i que no es coneixien oficialment els resultats, que van ser confirmats ahir al matí pel primer ministre montenegrí, malgrat que la comissió electoral central va ajornar fins avui l’anunci del resultat final.

En la primera roda de premsa després del referèndum, Djukanovic va explicar que la integració amb la UE i l’OTAN tenen la màxima prioritat per a Montenegro, i va precisar que espera adherir-se a la UE just després de Bulgària, Romania i Croàcia, però abans de Macedònia, Albània i Sèrbia. Així, va expressar la seva confiança que a final d’aquest any es podrà tancar l’acord d’associació i estabilització amb la UE, les negociacions del qual es van suspendre recentment perquè Sèrbia i Montenegro no havien extradit el criminal de guerra serbi Ratko Mladic. A més, va assegurar que Montenegro complirà totes les exigències del Tribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia.

Sobre aquest tema, la Comissió Europea demanarà al Consell Europeu un mandat per modificar l’acord d’estabilització i associació que negocia amb Sèrbia, i un altre per negociar un acord a part amb Montenegro.

Sobre les relacions amb Sèrbia, va dir que té prioritat col·laborar amb el país veí: « El primer que s’havia de fer era eliminar el dilema dels últims 88 anys i restablir la nostra independència. I això ho hem aconseguit.» Les autoritats sèrbies van optar per no pronunciar-se sobre la victòria de l’opció independentista fins que no s’hagin publicat els resultats provisionals.

La UE i l’OTAN van destacar el bon desenvolupament i l’elevada participació en el referèndum, d’un 86,3%, i l’OSCE va avalar el procés i el va qualificar d’«equitatiu».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Les aspiracions de Kosova

>«Delírium trèmens»

>CiU i ERC es feliciten per l’èxit de la via democràtica de la independència al segle XXI

>Montenegro decideix ser un estat independent

>Nou Estat a Europa.

>Nou Estat a Europa.

>Montenegro decideix ser un estat independent

>Nou Estat a Europa.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.